9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

20.02.2024 / 09:30 Zanimljivosti - Video

Pogledajte kako su izgledale trgovine u bivšoj Jugoslaviji 1970-ih

Pogledajte kako su izgledale trgovine u bivšoj Jugoslaviji 1970-ih
Foto: Screenshot
Na Facebook profilu "Restauracija starih fotografija i videa" osvanula je zanimljiva snimka ...

"Kako su izgledali marketi u bivšoj Jugoslaviji 1970. godine...", stoji u opisu VIDEA koji prikazuje unutrašnjost trgovina sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

21 hiljada ljudi lajkala je ovu retro objavu, a mnogi su se u komentarima prisjetili kako je kupovina izgledala nekad. Video je restaurirao Slađan Grujičić.

Kako su izgledali marketi u bivšoj Jugoslaviji 1970. godine. Restaurirao-Slađan G.

Posted by Restauracije starih fotografija i videa on Srijeda, 10. januar 2024.

"Market ko market, ali kupci! Odijelo s kravatom, normalna pojava, gospođe u mantilu, bundi, šeširu, rukavicama, suknja u svakom slučaju", "Mi koji smo rođeni 70-ih uspjeli smo koliko toliko osjetiti i zapamtiti život u Jugoslaviji. Meni, koji sam iz radničke porodice nije ama baš ničeg nedostajalo. Bilo je svega, ko je mogao taj je i priuštio porodici sve što treba... Razlika je jedino što je tada za to vrijeme tehnološkog razvoja (što je neuporedivo s današnjim napretkom) u Jugi bilo zaista svega, i da se život živio od plaća, a ne na kredit", "I sve je bilo s naših polja i iz naših tvornica, danas ništa ne mogu naći", pisali su oni koji se sjećaju tog vremena.

Ipak, bilo je i onih koji nemaju tako lijepa sjećanja.

"Ma da, sjećam se, stajala u redu za deset deka kave i deterdženta nije bilo, a ulje, šećer morao si imat nekoga da radi u trgovini da dobiješ... Ljepša vremena, možeš misliti", "A nemate one redove za gorivo kad se vozilo par nepar, pa pred trgovinama red za kafu, bonovi?", pisali su drugi, prenosi Index.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo