18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

20.02.2024 / 16:16 BiH - Sokolac

Sarajlije koje su oštetile ploču zločincu Mladiću kažnjene sa 6000 KM

Sarajlije koje su oštetile ploču zločincu Mladiću kažnjene sa 6000 KM
Foto: RFE
Sarajlije Esad J. i Elvis G. proglašeni su krivim za oštećenje ploče na Vracama kod Sarajeva koja je posvećena osuđenom za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini Ratku Mladiću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Esad, koji nije želio da mu se otkrije prezime.

Presudu je donio Općinski sud u Sokocu, četrdesetak kilometara od Sarajeva.

Esad J. i Elvis G., prema presudi ovog suda, moraju platiti ukupno 6.000 maraka (oko 3.000 eura), od čega 5.000 maraka (oko 2.500 eura) Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo, koja je ploču postavila 2014. godine, kako su naveli, "u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio Ratko Mladić".

Na ovu presudu nema pravo žalbe.

"Nije mi krivo što su me kaznili novčano, već što država šuti na ovakve stvari, sramota", kazao je Esad J, najavljujući da će platiti kaznu, odnosno 3.000 maraka (oko 1.500 eura).

Ploča je oštećena 8. januara 2022. godine. Zbog oštećenja Esad J. i Elvis G. su privedeni i dan kasnije ispitani u Policijskoj stanici Istočno Sarajevo.

Nalazi se nekoliko metara od spomenika na kojem su ispisana imena žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, na samoj liniji razgraničenja između dva entiteta u Bosni i Hercegovini - Federacije BiH i Republike Srpske.

Gradsko Vijeće Sarajeva početkom novembra 2021. godine je usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da sa ulaza na teritoriju Opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče Mladiću.

Čengić se pozvala na odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravomoćno osuđenim za genocid.

"Grad Sarajevo ima nultu stopu tolerancije za presuđene ratne zločince", izjavila je gradska vijećnica Alma Čengić. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je 2014. godine na Vracama spomen-ploču posvećenu Ratku Mladić, osuđenom za ratni zločin i genocid.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je krajem jula 2021. donio izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Odlukom šefa OHR-a, kojom je dopunjen član 145 a, kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine predviđena je za one koji javno podstreknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina će se kazniti onaj ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, navodi se u odluci.

Odlukom je, kako je saopštio OHR, predviđeno i da će se kaznom od najmanje tri godine kazniti onaj ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Odluka predviđa i da počinilac krivičnog djela koji je zvaničnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Ploča na Vracama je u nekoliko navrata uništavana, a posljednji put prošlog januara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo