13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

22.02.2024 / 09:43 Muzika i Film - Izraelski mediji

'Oktobarska kiša': Eurosong razmatra diskvalifikaciju Izraela

'Oktobarska kiša': Eurosong razmatra diskvalifikaciju Izraela
Foto: X

Izraelski mediji izvještavaju o mogućoj diskvalifikaciji Izraela s Eurosonga pod nazivom "Oktobarska kiša".

Prema informacijama The Jerusalem Posta, pjesma aludira na napad Hamasa od 7. oktobra, što je dovelo do zahtjeva Europske radiodifuzne unije (EBU) za izmjenom teksta zbog političkih poruka.

Izraelski javni servis je tvrdio da je došlo do nesporazuma, ali su se kasnije ponovno oglasili, potvrđujući razgovore s EBU-om. Iako pjesma još uvijek nije službeno objavljena, Israel Hayom prenosi da se zove "Oktobarska kiša" i referira se na spomenuti napad Hamasa.

Prema izvještaju Yneta, EBU smatra pjesmu previše političkom, kršeći pravila koja zabranjuju političke izjave tokom takmičenja.

Glasnogovornica javnog emitera Kan izjavila je da su u dijalogu s EBU-om o pjesmi koja će predstavljati Izrael na Eurosongu.

Izvor iz Yneta tvrdi da je odlučeno da, ako dođe do diskvalifikacije zbog političkog sadržaja, Izrael će se povući iz takmičenja umjesto da mijenja tekst ili pjesmu.

Ministar kulture i sporta, Miki Zohar, kritizirao je namjeru EBU-a nazivajući je "skandaloznom" i tvrdeći da je pjesma izražavanje osjećaja ljudi i zemlje, ne politički iskaz.

Pozvao je EBU da zadrži profesionalnost i neutralnost te da ne dopusti politici da utječe na umjetnost na Eurosongu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo