17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

22.02.2024 / 09:52 Politika - MVP BiH

Konaković na marginama konferencije u Nju Delhiju održao niz bilateralnih susreta

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 21. i 22. februara 2024. godine tokom odvojenih susreta na marginama konferencije u Nju Delhiju sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Lokke Rasmussenom, ministricom vanjskih poslova u Vladi Kraljevine Nizozemske Hanke Bruins Slot i ministrom vanjskih poslova Republike Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom.

Ministar Konaković još jednom je srdačno pozdravio odluku Kraljevine Danske o ponovnom otvaranju ambasade u Bosni i Hercegovini što podrazumijeva pojačano prisustvo Danske u BiH i jačanje napora da se pomogne stabilizaciji zemlje i izgradnji otpornosti na negativne utjecaje što je pomoć u koracima BiH-i ka članstvu u Europskoj uniji.

Naveo je da se nada da će Europsko vijeće odlučiti otvoriti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom u martu i da vlast u BiH čine sve kako bi ispunila uvjete i napredovala u usvajanju reformskih zakona. Ministar je pozdravio najavu da će napori prema proširenju EU biti među danskim zadaćama kada Danska preuzme predsjedanje Vijećem Europske unije u drugoj polovini 2025. godine.

Tokom razgovora sa ministricom vanjskih poslova Nizozemske Hanke Bruins Slot ministar Konaković je zahvalio Nizozemskoj na podršci pri dodjeljivanju statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i naglasio da BiH čini sve da napreduje u donošenju reformskih zakona. Naglasio je da je vanjska politika Bosne i Hercegovine u potpunosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te se u potpunosti usklađuje sa deklaracijama, stajalištima i odlukama EU. Ostvaruje se sve veće približavanje stavova EU i BiH, te bi to mogao biti jedan od glavnih kriterija po kome će se vrednovati napredak BiH. Ministar je još jednom pozdravio obnovljeno sudjelovanje Nizozemske u misiji EUFOR-ALTHEA što će dati doprinos očuvanju sigurnog okruženja. Naglasio je i da je na putu prema otvaranju pregovora značajan i početak pregovora o sporazumu i saradnji sa FRONTEX-om. Ministar Konaković je istakao da se proces približavanja BiH Europskoj uniji bazira na njenom individualnom konkretnom supstancijalnom napretku te da se nada da će Europsko vijeće u martu odobriti pristupne pregovore za Bosnu i Hercegovinu jer bi uzimajući u obzir i dodatnu opštu situaciju u EU (predstojeći izbori) to pridonijelo stabilizaciji međunarodnih odnosa sa stanovišta političkog i ekonomskog okruženja.

Tokom susreta ministra Konakovića sa ministrom vanjskih poslova Republike Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom razgovarano je o kontinuiranoj opredjeljenosti BiH za daljnjim jačanjem unapređenja saradnje u regiji intenziviranjem političkog dijaloga i svih oblika regionalne saradnje. Politički odnosi između BiH i Republike Litvanije ocjenjeni su kao dobri i prijateljski bez otvorenih pitanja, ali ih je potrebno razvijati jer postoji prostor za saradnju u svim oblastima.

Ministar Konaković posebno je naglasio zahvalnost Litvaniji kao članici EU na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini na putu uključivanja u europske i euroatalnske integracije i izrazio nadu da ta podrška neće izostati u martu 2024. godine , ključnom za BiH , za njen put prema EU jer ne postoji alternativa europskim integracijama koje su šansa za stvaranje boljeg društvenog okruženja, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo