0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

22.02.2024 / 13:08 Politika - Dva preostala uslova

SDA uputila u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

SDA uputila u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa
Foto: Ilustracija / SDA
Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago uputio je danas u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od preostala dva uslova koja je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu kako bi Evropsko vijeće na sjednici zakazanoj za 21. mart donijelo odluku o otvaranju pregovora.

Uzimajući u obzir potrebu što skorijeg ispunjavanja ovih obaveza i inertnost predstavnika vladajuće koalicije, čiji su najavljeni rokovi za rješavanje ovog pitanja davno istekli, Špago je zatražio razmatranje ovog Prijedloga po hitnoj proceduri.

Radi se o zakonskom rješenju u čijoj su izradi učestvovali Transparency International, OSCE i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i koje je u potpunosti usklađeno sa evropskim standardima.

Uzimajući u obzir važnost usvajanja novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao pretpostavke za donošenje odluke o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, pozivamo parlamentarne stranke da podrže usvajanje ovog Prijedloga na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo