°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

22.02.2024 / 22:06 Svijet - Španija

U Madridu održan protest protiv Izraela: Zaustavite genocid!

U Madridu održan protest protiv Izraela: Zaustavite genocid!

U Madridu, glavnom gradu Španije, na poziv više od 180 katoličkih i evangelističkih udruženja održan je protest protiv Izraela, koji nastavlja s napadima na Pojas Gaze.

Predstavnici katoličkih i evangelističkih udruženja okupili su se ispred zgrade Ambasade Izraela u Madridu i održali protest pod nazivom "U ime čovječanstva, zaustavite genocid".

Okupljeni su nosili transparente podrške Palestini i osude Izraela te uzvikivali slogane poput "Bojkot Izraela", "Ovo nije rat, ovo je genocid", "Ubica Izrael", "Oslobodite Palestinu" i "Pravda".

Dužni smo da budemo i ljudi i kršćani, učestvujemo u ovoj akciji u kojoj zahtijevamo mir. Mir temeljen na pravdi i pomirenju. U isto vrijeme, Palestina, koja je patila i nastavlja patiti dugi niz godina je masakrirana, želimo mir temeljen na podršci za svoje ljude, kazao je katolički svećenik Nikase Teron.

Margarita Jimenez, jedna je od Španjolki koja je učestvovala na protestu.

"Ubijaju djecu i žene, bombardiraju bolnice, ne dopuštaju ulazak humanitarne pomoći. Što je ovo, ako ne masakr? Kao što su priznali Ujedinjeni narodi, tamo postoje dvije države. Ali Izrael pokušava ukloniti Palestinu, koju nikada nije priznao, sa svog teritorija. Ja sam pobožna kršćanka. Ne može se dopustiti ubijanje tolikog broja ljudi. Bombardiraju nebo i zemlju. Štaviše, neshvatljivo je da SAD i dalje podržava Izrael, a Europska unija šuti. Kada smo postali ovakvi? Kako možemo tolerirati takvo stanje? Ne radimo ništa. Ovo je neshvatljivo", istakla je Jimenez.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo