17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

23.02.2024 / 07:19 Svijet - Godišnjica invazije

Sjedinjene Države uvode nove velike sankcije Rusiji

Sjedinjene Države uvode nove velike sankcije Rusiji
Foto: Arhiva
Sjedinjene Države danas uvode nove sankcije protiv Rusije u akciji obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, rekao je za Reuters zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo. Adeyemo je naveo da će se navedenom akcijom ciljati na 500 meta, odnosno ciljeva koji bi trebali biti podvrgnuti sankcijama.

"Akcija, poduzeta u partnerstvu sa drugim zemljama, bit će usmjerena na ruske vojno-industrijske komplekse i kompanije u trećim zemljama koje Rusiji olakšavaju pristup robi koju želi", rekao je Adeyemo. Washington, navodi se, nastoji pozvati Rusiju na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog zvaničnika Alekseja Navalnog, prenosi HINA.

"Sutra ćemo uvesti stotine sankcija samo ovdje u Sjedinjenim Državama, ali važno je zapamtiti da nije samo Amerika ta koja poduzima akcije", rekao je Adeyemo.

Navedeni paket bit će posljednji iz niza sankcija protiv Moskve koje su najavile Sjedinjene Države i njihovi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., u kojoj su ubijene desetine hiljada ljudi i uništeni brojni gradovi. Nove sankcije dolaze dok SAD i njegovi saveznici žele održati pritisak na Rusiju, uprkos sumnjama hoće li Kongres SAD-a odobriti dodatnu pomoć Kijevu.

Administracija predsjednika Joea Bidena iscrpila je novac prethodno odobren za Ukrajinu, a zahtjev za dodatnim sredstvima "stoji" u Zastupničkom domu koji kontrolišu republikanci.

"Sankcije i kontrola izvoza usmjerene su na usporavanje Rusije, što im otežava vođenje rata po njihovom izboru u Ukrajini", rekao je Adeyemo, dodavši da Kongres treba djelovati kako bi Ukrajini dao potrebne resurse.

Stručnjaci su, međutim, upozorili da sankcije nisu dovoljne da zaustave napade Moskve. Ruska je privreda pet posto manja nego što se ranije predviđalo, naglasila je glavna ekonomistica za sankcije Rachel Lyngaas, na web-stranici američkog ministarstva financija.

Ipak, ruska privreda ima rezultate iznad očekivanja, pri čemu im je Međunarodni monetarni fond u januaru prognozirao rast BDP-a od 2,6 posto za 2024., a što je povećanje od 1,5 postotnih bodova u odnosu na procjenu iz oktobra.

Sa druge strane, glasnogovornica MMF-a Julie Kozack izjavila je u četvrtak kako je jasno da je Rusija sada u ratnoj ekonomiji, sa vojnim izdacima koji potiču proizvodnju oružja, državnim socijalnim transferima koji podupiru potrošnju i rastućom inflacijom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo