1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

23.02.2024 / 07:39 Svijet - Za ličnu upotrebu

Dan odluke: Hoće li Njemačka legalizovati kanabis?

Dan odluke: Hoće li Njemačka legalizovati kanabis?
Foto: Ilustracija / dpa
Nakon burne rasprave, očekuje se da će Njemačka danas legalizovati kanabis, prenosi Guardian.

Njemačka će biti četvrta evropska zemlja koja će legalizovati kanabis za ličnu upotrebu. Novim zakonom kanabis će se maknuti sa liste zabranjenih tvari, a odrasli će smjeti posjedovati do 25 grama, prenosi Index.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da očekuje da će novi zakon maknuti dilere sa tržišta. U Njemačkoj se pretpostavlja da kanabis konzumira oko sedam miliona stanovnika. Vlada je rekla da mnogi građani koriste kanabis iz medicinskih razloga te da će novi zakon poboljšati kvalitetu kanabisa, koji konzumira sve više mladih.

"Smisao ovog zakona je zaštita djece i mladih", rekao je Lauterbach.

"U posljednjoj deceniji sve više djece i mladih konzumira drogu."

Doktori koji su protiv novog zakona upozoravaju da će on ugroziti zdravlje mladih jer će droga biti pristupačnija, što će povećati rizik od ovisnosti.

Trostrana koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i liberalnog FDP-a, koju predvodi kancelar Olaf Scholz, u novembru se složila oko reforme. Ako danas usvoje novi zakon, od 1. aprila odraslima će biti dozvoljeno uzgajati do tri biljke, a tri mjeseca nakon toga bit će dopušteno i registrovati neprofitne klubove za uzgajanje i distribuciju biljke.

Konzumacija kanabisa za mlađe od 18 godina i dalje će biti zabranjena, a oni u rasponu od 18 do 21 godine moći će kupiti do 30 grama kanabisa koji sadrži maksimalno 10% THC-a.

Neke njemačke savezne države ne slažu se sa novim zakonom, na primjer Bavarska u kojoj je na vlasti Kršćansko-socijalna unija. I neki su od socijaldemokrata upozorili na širenje droge u školama i vrtićima. Ministar je odgovorio da će zakonom biti zabranjeno pušenje marihuane unutar 100 metara od obrazovnih ustanova.

Iz policije su javili da će imati problema s uvođenjem pravila, na što je Lauterbach odgovorio da je i kontrola crnog tržišta teška.

Tino Sorge, glasnogovornik konzervativnih Demokršćana, tvrdi da je novi zakon "krivi signal u krivo vrijeme". "Ako sugerišemo da možete pušiti travu umjesto da započnete pripravništvo ili nađete posao, šaljemo potpuno krivi signal našem društvu i djelujemo kao diler za državu. Vlada se igra sa zdravljem mladih", rekao je.

Kanabis su nedavno legalizovali Malta i Luksemburg, a već je dugo legalan u Holandiji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo