13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

23.02.2024 / 08:37 Svijet - Ministarstvo pravde

SAD: Optužene četiri osobe sa broda na kojem su nestali američki marinci

SAD: Optužene četiri osobe sa broda na kojem su nestali američki marinci
Foto: US Navy

Četiri muškarca optužena su zbog navodnog pokušaja krijumčarenja iranskog oružja brodom koji je presrela američka mornarica u januaru, kada su nestala dva američka marinca koji su kasnije proglašeni mrtvima, saopćilo je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dva pripadnika mornaričkih “foka” (Navy SEALs) su nestala nakon ukrcavanja na brod bez zastave u operaciji 11. januara u blizini obale Somalije, a proglašeni su mrtvim 10 dana kasnije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dva mornara tragično su izgubila život u operaciji koja je osujetila plan optuženih da prokrijumčare oružje iranske proizvodnje koje su Husi mogli da koriste da ciljaju američke snage i ugroze slobodu plovidbe”, rekla je zamjenica državnog tužioca Lisa Monaco.

Ministarstvo pravde SAD-a navodi da je kapetan broda, Muhammad Pahlavan, optužen za transport eksploziva za koji je znao da je namijenjen da prouzrokuje smrt ili povredu kao i laganje saveznih agenata koji su se ukrcali na brod, dok su Mohamad Mazhar, Gufran Ulah and Izar Muhamad također optuženi za laganje saveznih agenata.

Optuženi su posjedovali pakistanske identifikacione dokumente, prenosi Al Jazzera.

Tokom pretresa broda navodno je pronađeno oružje iranske proizvodnje, uključujući komponente za balističke rakete srednjeg dometa i protubrodske krstareće rakete.

SAD je izveo niz udara protiv jemenskih Husa kao odgovor na napade te grupe na trgovačke brodove u Crvenom moru koji su poremetili globalnu trgovinu.

Od sredine novembra jemenska grupa Husi izvela je desetine napada na komercijalne brodove povezane s Izraelom u znak podrške Palestincima u izraelskom ratu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo