18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

23.02.2024 / 13:07 Ekonomija - Vlada HNK

Objavljene plate u prosvjeti u HNK: Na njih ide 35 posto budžeta

Objavljene plate u prosvjeti u HNK: Na njih ide 35 posto budžeta
Foto: Arhiv

Nakon protestne šetnje prosvjetnih radnika, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćila je kako je u više navrata pokušala uspostaviti dijalog sa sindikalnim čelnicima u prosvjeti te da zbog upornoga odbijanja druge strane da prihvati činjenice i stvarnu argumentaciju željeni dijalog, nažalost, nije ostvaren.

"Svjesna učinaka inflacije i kontinuiranoga rasta životnih troškova, Vlada razumije sindikalna nastojanja da, i izvan onoga što je sadržano u kolektivnim ugovorima, ishoduju dodatna povećanja prava i primanja svom članstvu. Vlada je, u više navrata, istakla kako će, ukoliko stanje javnih prihoda to omogući, dodatno poboljšati materijalne statuse svih budžetskih korisnika. Međutim, svjesna odgovornosti, neće davati neodrživa obećanja za ono za što nema financijsku podlogu", saopćili su.

Kako su naveli, sindikalni čelnici upoznati su s činjenicom kako neće i ne smije biti dovedeno u pitanje niti jedno njihovo pravo sadržano u potpisanim kolektivnim ugovorima.

Tako su, ističu iz Vlade, na samomu izmaku prošle godine iznađena dodatna sredstva za ubrzanje procesa isplata po sudskim presudama i izvansudskim nagodbama, a na polju preobrazbe pokrenuta je izrada Pravilnika o stručnomu usavršavanju, ocjenjivanju i napredovanju odgajatelja, nastavnika, profesora i stručnih saradnika, potom Pravilnika o obavljanju stručno-pedagoškoga nadzora te pedagoških standarda i normativa, kao i Izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

"Unatoč svemu, kao i bitnoj činjenici da su svi kolektivni ugovori u obrazovanju potpisani tokom prošle godine i da Vlada u cijelosti ispunjava preuzete obveze iz tih ugovora, svjedočimo štrajku već nekoliko mjeseci nakon što su sindikalni čelnici na njih stavili svoje potpise", navodi se.

Vlada ističe kako u HNK ima 78 škola, od čega 49 osnovnih i 29 srednjih. Ukupan broj zaposlenih u tim školama je otprilike 3080 djelatnika. U Budžetu za 2024. godinu, za prosvjetu je ukupno planirano izdvajanje 128.839.240 KM na ime plaća, što je povećanje za 56 miliona KM u odnosu na 2020. ili za 24,1 milion KM u odnosu na 2023. godinu.

Ti činjenični pokazatelji, kako navode, svjedoče kako 35,2 posto ukupnogabudžeta Vlada izdvaja za plate u prosvjeti.

"Također, istine radi, Vlada želi jasno navesti kako plaća nastavnika, bez minuloga rada, trenutačno iznosi 1.448 KM, a plaća srednjoškolskoga profesora 1556 KM. Usporedbe radi, nastavnička plaća u 2020. iznosila je 972 KM, a profesorska 1.167 KM, dok je u prošloj godini nastavnik mjesečno, bez minuloga rada i drugih naknada, primao 1.416 KM, a srednjoškolski profesor 1.480 KM".

Svjedočeći stalnomu rastu životnih troškova, Vlada će, kako navodi, u skladu s budžetskim prihodima, i u vremenu pred nama, razmatrati sve mogućnosti povećanja primanja prosvjetnim radncima. Ujedno će nastaviti raditi i na podrškama privredi, kako bi i mogućnosti izdvajanja za zaposlenike u realnomu sektoru bile bolje.

Vlada nastavlja redovno i potpuno otvoreno komunicirati sa svim socijalnim partnerima.

"Prioritetni ciljevi Vlade ostaju stabilan Kanton, likvidan Budžet i isplata svih obveza, tako i plaća, u zakonskim rokovima i u skladu s obvezama iz potpisanih kolektivnih ugovora. Vlada HNK i dalje želi vjerovati kako će, u duhu iskrenoga i realnoga socijalnog dijaloga, ne argumentima snage nego snagom argumenata, sve uključene strane objektivno sagledati stvarne budžetske mogućnosti za ovu godinu i u skladu s tim pokazateljima dogovorno iznalaziti realna i održiva rješenja u interesu cijelog Kantona, njegovih budžetskih korisnika i svih građana", poručili su iz Vlade HNK.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo