13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

23.02.2024 / 15:02 Politika - Press

Dodik se pun utisaka vratio iz Rusije: Nema mistike

Dodik se pun utisaka vratio iz Rusije: Nema mistike
Foto: Predsjednikrs.rs / Borislav Zdrinja
Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik održao je u Banjaluci konferenciju za medije na kojoj je sumirao višednevnu posjetu Bjelorusiji i Ruskoj Federaciji, tačnije, sastanke sa predsjednicima pomenutih zemalja - Aleksandrom Lukašenkom, održan 19. februara, te Vladimirom Putinom u Kazanju, održan prekjučer.

Dodik je na početku obraćanja kazao kako je sa Putinom razgovarao o važnim aktuelnim pitanjima u RS-u, ali i da su bili u prilici upoznati se sa onime "što se dešava u Rusiji".

"Rusija je spremna nastaviti isporuke gasa za potrebe i Federacije i RS-a - sve su to stvari koje su bile korisne za nas da ih saznamo, i ponovo ojačamo."

"Razvili smo neke nove okvire saradnje - odnose se na pitanja koja do sada nisu bila na dnevnom redu, ali će, u svakom slučaju, biti poznati kroz vrijeme koje dolazi."

On je naveo i kako "nema nikakve mistike" te da je Ruska Federacija, navodno, ima pozitivan stav prema miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

"Predsjednik Putin je apsolutno posvećen očuvanju stabilnosti i mira ovdje u regionu - nema nijedan zahtjev koji bi ruska strana mogla da uputi nama sa stanovišta potrebe da bilo šta činimo ili izvršavamo."

Dodik dodaje kako je očigledno da RS brani Daytonski sporazum od same Amerike.

"Ovaj put mogao sam da spoznam još jednu dimenziju, a to je da i Rusija od Amerike brani Daytonski sporazum", kaže.

Osvrnuo se i na Schmidta, ali i ponovio: RS ne želi u NATO

Osvrnuo se i na prisustvo visokog predstavnika u BiH Schmidta, kazavši kako je uopoznao Putina sa "neizabranim strancem", te da je nedopustiva praksa da se bilo kakav stranac miješa u unutrašnje stvari te da pokušava nametnuti bilo kakva rješenja, te da put u ovu zemlju nema druge namjere osim jačanja stavova - RS nema namjeru uvođenja sankcija Rusiji.

"To ništa nije nepoznato - mi ne želimo gledati naše članstvo u NATO-u. Ne vidimo benefite koje bismo mogli dobiti od toga."

Govoreći o "pritiscima da RS uvede sankcije Rusiji", ali i navoda opozicije iz RS-a da je to učinjeno, Dodik je to nazvao "glupošću".

"Ako vam Putin izrazi zahvalnost na činjenici da smo ostali uporni u neprihvatanju nametanja sankcija, šta ja sad da razgovaram, kome da objašnjavam, ne razumijem. Radi se o naučenoj floskuli kojom oni žele umanjiti ovu posjetu. Kao što vidite, mi ne podliježemo pritiscima - tek nekoliko desetina zemalja je uvelo sankcije Rusiji, a preko 100 i nešto zemalja nije. Ako ništa, mi smo na strani većine zemalja svijeta. Sad, da li ćemo se dopasti nekome u Briselu, to nam odavno nije važno."

Sastanak sa Lukashenkom: Dogovoreni razni aranžmani za RS

Podsjetio je da se u sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukashenkom, njihovim premijerom, kao i ministrima poljoprivrede i obrazovanja.

"Bjelorusija ima izuzetno razvijenu industriju i uspjeli smo da dogovorimo razne aranžmane bitne za RS", rekao je predsjednik RS-a.

U Bjelorusiji, dodao je Dodik, imaju prijatelja.

"To je razvijena zemlja i nije omotana bodljikovom žicom kako to neki pokušavaju da predstave", rekao je.

Na pitanje o prodaji imovine na Jahorini, zbog koje Pravobranilištvo formira predmet na osnovu note OHR-a, Dodik je kazao kako OHR nema ništa sa tim.

"Ne postoji nikakva nadležnost. Mogu da rade šta hoće, neće se poštovati. Mi smo sve učinili na Jahorini da pojačamo cijenu imovine. To isto zemljište ne bismo mogli pojačati ni za milion maraka. I sad se pojavljuje neki Schmidt - nije OHR taj koji može nešto."

Na kraju, za naredni period Dodik je najavio niz posjeta različitim zemljama, kako u regionu, tako i u svijetu, te napomenuo da će u naredna četiri mjeseca dva puta posjetiti Rusku Federaciju.

"U aprilu ću učestvovati na bezbjednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u junu ću opet posjetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum, koji se godišnje održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Početkom sljedeće sedmice idem u Crnu Goru, pa ću krajem te sedmice biti u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske", rekao je Dodik.

Najavio je da će RS do kraja marta ugostiti i mađarskog premijera Viktora Orbana, a planiran je i susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo