13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

23.02.2024 / 22:51 Svijet - Colorado

Drama na nebu iznad SAD-a: Vojska locirala nepoznati objekat, niko ne zna šta je u pitanju

Drama na nebu iznad SAD-a: Vojska locirala nepoznati objekat, niko ne zna šta je u pitanju
Foto: RANDALL HILL/REUTERS

Vojni američki avioni uočili su balon i utvrdili da ne predstavlja prijetnju, ali njegovo porijeklo i svrha još uvijek nisu poznati.

SAD prati balon na velikim visinama koji leti iznad zapadnog dijela zemlje, rekli su američki dužnosnici za CBS News.

Vojni avioni uočili su balon i utvrdili da ne predstavlja prijetnju, ali njegovo porijeklo i svrha još uvijek nisu poznati, navode.

Izvori upoznati s predmetom koji su govorili pod uvjetom anonimnosti rekli su da je balon u petak letio istočno u mlaznoj struji. Ranije ovog dana, jedan je dužnosnik rekao da je balon iznad Colorada. Njegova prisutnost izazvala je dovoljno zabrinutosti da je vojska poslala avion da ga istraži.

Do razvoja događaja dolazi godinu dana nakon što su napetosti između SAD-a i Kine porasle do novih visina nakon što je kineski balon sa sofisticiranom opremom za špijuniranje nekoliko dana letio iznad kontinentalnog dijela SAD-a.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo da je balon trebao prikupljati vremenske podatke i da je "daleko skrenuo sa svog planiranog kursa" zbog jakog vjetra.

Američka vojska ga je na kraju oborila u blizini obale Južne Karoline 4. februara 2023. godine nakon čega je izvukla olupinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo