9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

26.02.2024 / 21:01 Svijet - Kontinuirana represija

EU produžila sankcije Bjelorusiji za još godinu dana

EU produžila sankcije Bjelorusiji za još godinu dana
Foto: X

Vijeće EU odlučio je da za godinu dana produži restriktivne mjere Bjelorusiji zbog represije u toj zemlji i podrške Minska ratu Rusije u Ukrajini.

Kako je saopštilo Vijeće, odluka je donijeta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mjera i s obzirom na kontinuiranu represiju i drastično pogoršanje situacije na planu ljukdskih prava u Bjelorusiji, kao i stalnu umješanost te zemlje u rusku agresiju na Ukrajinu, piše Beta.

EU je od augusta 2020. uvela nekoliko uzastopnih rundi pojedinačnih i sektorskih sankcija odgovornima za represiju i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji i u kontekstu ukrajinske umješanosti u ruski rat u Ukrajini.

Time je EU, kako navodi Vijeće, poslala signal odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo djelovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cijenu.

Pojedinačne restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspologanje. Fizička lica dodatno podliježu zabrani putovanja.

Na listi sankcionisanih trenutno su 233 osobe, uključujući bjeloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, i 37 entiteta.

Za Bjelorusiju će takođe i dalje važiti ciljane ekonomske sankcije, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, u vezi robe dvostruke namene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu itd.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo