17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

27.02.2024 / 22:03 Svijet - Kontroverzna izjava

Vučić poručio: Tajvan je Kina!

Vučić poručio: Tajvan je Kina!
Foto: Agencije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za državnu kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) da je Tajvan kineski teritorij i da je na Kini šta će učiniti s time, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u intervjuu za CGTN upitan o Tajvanu te je rekao da mu za odgovor ne treba više od deset sekundi. "Tajvan je Kina, a na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti, tačka", poručio je Vučić.Peking tretira Tajvan kao svoju odmetnutu provinciju, dok Tajvan sebe doživljava kao suverenu državu. U intervjuu na engleskom jeziku, objavljenom jučer, Vučić je naveo da je politika Srbije jedna Kina i da će tako biti i u budućnosti.

"To je vaš teritorij, to je vaš narod, vi ste suverena nacija, sami donosite odluke. I uvijek ćete imati podršku srpskog naroda. To je tako", dodao je.

Srbija računa na podršku Kine u međunarodnim organizacijama i institucijama u vezi s nepriznavanjem Kosova kao države. Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije koju Beograd ne priznaje, ali pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) vodi dijalog s Prištinom o normalizaciji odnosa.

Srbija također pregovara o članstvu u EU, ali istovremeno jača odnose s Kinom, s kojom sarađuje u oblasti infrastrukture i odbrane.

Kina i Tajvan imaju odvojene vlade od završetka građanskog rata 1949. Peking je dugo pokušavao ograničiti međunarodne aktivnosti Tajvana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo