13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.02.2024 / 09:33 Košarka - NBA liga

Pogledajte kako je Strus nestvarnim šutem pokvario Dončićevu briljantnu partiju

Pogledajte kako je Strus nestvarnim šutem pokvario Dončićevu briljantnu partiju
Foto: X
Luka Dončić odigrao je sjajnu utakmicu za Dallas Maverickse, postigao u njoj 45 koševa, imao devet skokova i 13 asistencija, ali njegova je ekipa poražena na gostovanju u Clevelandu kod Cavaliersa.

U ludoj završnici utakmice koš odluke postigao je Max Strus s 18 metara udaljenosti od obruča gostujućih Mavsa. Završilo je 121:119.

Dallas je u nevjerovatnom završetku utakmice poveo nakon što je na Dončićevu asistenciju zakucao P.J. Washington za 119:118. Na semaforu je ostalo 2.6 sekundi, a loptu je ispod obruča izveo Strus, samo da bi je ponovno primio i pokušao gotovo nemoguće. Uslijedio je pogodak večeri u NBA ligi.



Strusova trica uz zvuk sirene duboko iz svog polja bila je samo nastavak nevjerovatne šuterske serije igrača koji nema status zvijezde u ligi. U posljednjih četiri minute utakmice pet je puta puknuo prema košu Mavsa. Svih pet pokušaja bili su pokušaji za tri poena i svih pet bili su precizni.


Samo je jednom u historiji NBA lige od sezone 1979./80., odnosno od uvođenja trice, pobjednički koš postignut iz veće udaljenosti. Dogodilo se to u decembru 2021. kad je Devonte Graham zabio za pobjedu New Orleansa protiv Oklahoma Cityja s 18.5 metara.

Strus je utakmicu završio s 21 poenom. Sve ih je zabio šutevima za tricu (7/10).

Donovan Mitchell postigao je 31, uz sedam skokova i šest asistencija.

Kod Dallasa, osim sjajnog Dončića odličan je bio i Kyrie Irving, nekadašnji igrač Cavsa. Ubacio je 30 koševa i imao šest skokova.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo