18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

28.02.2024 / 14:18 Fudbal - Sarajevo

Općinsko vijeće Centar izglasalo izdvajanje više od 4 miliona KM za adaptaciju stadiona Koševo

Općinsko vijeće Centar izglasalo izdvajanje više od 4 miliona KM za adaptaciju stadiona Koševo
Foto: FK Sarajevo
Općinsko vijeće Centar je na jučerašnjoj sjednici dalo punu podršku kroz amandmansku inicijativu i u sklopu budžeta 2024. godine za projekat rekonstrukcije Koševa kako bi stadion doveli na UEFA 4 kategoriju.

Izdvojeno je 4,1 miliona KM koji će Općina Centar uložiti u vlastitu imovinu. Ovo je značajan prvi korak u obezbjeđenju potrebnog budžeta za fazu 1 rekonstrukcije koja predstavlja najrealnije, najekonomičnije i najbrže rješenje. Radovi će se odvijati unutar postojećih gabarita i u okvirima regulacionog plana.

- Idejni projekat je urađen na način da ne izlazi iz okvira regulacijskog postojećeg plana, kako bi se na najbrži mogući način došlo do rješenja i realizacije ove faze. Prema UEFA pravilniku, odabrani su minimalni uvjeti koje je potrebno ispuniti kako bi se došlo do konačnog cilja, a sve unutar postojećih gabarita. Vrijeme predviđeno za realizaciju ovog projekta bi trebalo biti 365 dana od dana početka radova, odnosno od pribavljanja svih potrebnih sredstava. Važno je spomenuti da će Klub u toku ovog perioda moći nesmetano igrati svoje utakmice na Koševu. Stadion se ne bi rušio, već bi se dogradio, adaptirao i sanirao uz najbolja estetska rješenja unutar postojećih gabarita stadiona. Krovna konstrukcija, prema UEFA pravilniku, mora natkrivati određeni broj mjesta, a u ovoj fazi Koševo će dobiti oko 2500 natkrivenih mjesta - saopćeno je iz Fudbalskog kluba Sarajevo.  

Stadion će kroz realizaciju ovog projekta dobiti novi, moderniji izgled uz poboljšanje svih sadržaja i uvjeta i na ostalim tribinama najvišeg nivoa, uz novi vizualni identitet samog stadiona. Koševo će imati najveću kategoriju i moći će također ugostiti reprezentativne selekcije i osigurati odigravanje utakmica najvišeg nivoa.

- Zahvaljujemo se svima koji su predložili, usvojili i prihvatili ovaj budžet u kojem su predviđena sredstva za rekonstrukciju stadiona. Jedno je sigurno, ovo je odličan prvi korak za rješavanje problematike infrastrukture koja je itekako potrebna ovom gradu i potrebno je krenuti već danas. Općina Centar, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo to trebaju, mogu i zaslužuju. Uz moderniziranu infrastrukturu šaljemo novu poruku i energiju mladim generacijama i potičemo promociju sporta kroz prizmu modernog glavnog grada. Sport je stub društva, a FK Sarajevo će uz odlične uvjete moći ostvariti bolje rezultate i promovirati grad na najvišem nivou. Sada je vrijeme da se pokaže zajedništvo i želja da se ovaj projekt realizuje. Krucijalno je da i od drugih važnih institucija i partnera kroz jasan finansijski iznos dobijemo podršku, od koje će se finansirati ovaj projekat koji će biti najljepša sportska priča i najveći infrastrukturni projekat realizovan na području Općine Centar. FK Sarajevo je spremno biti partner kako bi se projekat što uspješno i brzo realizovao - navodi se u saopćenju.  

Ukupan okvirno projektovani budžet po idejnom rješenju za ovu fazu iznosi 13,8 miliona KM bez PDV-a. Jasan i precizan iznos investicije biti će poznat nakon izrade glavnog projekta ali se ne očekuju značajna odstupanja. U Fazi II nakon rješavanja pravnih pitanja i dokumentacije, može se nastaviti gradnja i natkrivanje daljeg dijela tribine.

U FK Sarajevo se nadaju da će Općina Centar sa svim svojim službama što prije izdati potrebne dozvole za rekonstrukciju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo