1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

28.02.2024 / 16:07 Politika - Čovićev diktat

HNS oštro napao partnere i izdiktirao tri tačke!

HNS oštro napao partnere i izdiktirao tri tačke!
Foto: FENA

HNS BiH danas se oglasio oštro intoniranim saopštenjem u kojem je prozvao partnere u vlasti.

- HNS najoštrije osuđuje nerealne, maksimalističke zahtjeve  svih onih političkih aktera zbog kojih je otežano usuglašavanje nacrta zakonskih rješenja, što za posljedicu ima da još uvijek nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, navode iz  HNS-a. 

Dodaju da put ka Evropskoj uniji nema alternativu, i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama, ali su to kompromisi koji će za posljedicu imati bolja zakonska rješenja u odnosu na trenutna.

- HNS BiH pozdravlja kontstruktivnu politiku i stavove legitimnih hrvatskih predstavnika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su svojim iskazanim naporima i proaktivnošću konstantno opredjeljeni za djelovanje u istom pravcu i iz čiji resursa je učinjeno najviše na putu ka Evropskoj uniji, navode.

Potom su iz HNS-a uputili diktat u kojem "pozivaju sve političke aktere koji odlučuju". Doktat se sastoji od tri tačke, koje prenosimo u nastavku:

1. Pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona  Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da u uvom trenutku nije moguće provesti presude Evropskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promijenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno. HNS je opredjeljen za provedbu svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju. Opredjeljeni smo  za promjenu Izbornog zakona  kojim će se osigutati transparentnost i integritet izbornog procesa što uključuje i legitiman izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

2. Pod hitno usvojiti Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine kojim će se jamčiti potpuna nezavisnost drugostepenog suda, kao i usklađivanje nadležnosti  suda u skladu sa međunarodnim standardima. Sjedište drugostepenog suda ni u kom slučaju ne smije biti razlog ne usvajanja Zakona o sudovima BiH, a što bi moglo imati za posljedicu blokiranje evropskog puta Bosne i Hercegovine. 

3. Pod hitno usvojiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, u skladu sa opće prihvaćenim  međunarodnim standardima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo