0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

28.02.2024 / 19:51 BiH - Foto/Video

Krišto sa Zelenskim: BiH pozvana na mirovni samit u Švicarsku

Krišto sa Zelenskim: BiH pozvana na mirovni samit u Švicarsku
Foto: X
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto održala je u Tirani bilateralni susret s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u okviru Samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Krišto je na početku susreta kazala da Bosna i Hercegovina snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stoji uz Ukrajinu u njenim naporima za očuvanjem suvereniteta i sigurnosti.

Iskazala je saosjećanje s Ukrajinskim narodom naglasivši da razumije i dijeli njihovu bol i patnju kroz koju prolaze.

Istakla je da u skladu sa našim opredjeljenjem za evropske i civilizacijske vrijednosti, Bosna i Hercegovina u potpunosti slijedi stavove Evropske unije u vezi s vanjskom politikom kada je riječ i o odnosu prema ratu u Ukrajini.

 
Naglasila je kako kao predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, osjeća duboku odgovornost prema svojoj domovini i regiji u cjelini, obzirom da je naša zemlja doživjela bespuće rata. Bosna i Hercegovina ima bogatu historiju i kulturu koja sve koji žive u njoj obavezuje da budemo aktivni učesnici u promicanju mira, stabilnosti i prosperiteta.
 
„Stoga, želim naglasiti kako je Bosna i Hercegovina spremna sudjelovati u svim inicijativama koje promiču mirno rješenje sukoba i izgradnju povjerenja među stranama“, kazala je predsjedavajuća Krišto.
 
Iskazala je uvjerenje da će predanost saradnji s evropskim partnerima omogućiti zajedničko djelovanje u rješavanju kriza i izgradnji prosperitetne budućnosti za cijelu regiju.
 
Predsjednik Zelenski se zahvalio na dosadašnjoj podršci i kazao da će Bosna i Hercegovina biti pozvana na skorašnji Mirovni samit u Švicarskoj.
 
Na kraju sastanka Krišto je još jednom čestitala predsjedniku Zelenskom i Ukrajinskom narodu na otvaranju pregovora s EU.

Kazala je kako BiH također u mjesecu martu očekuje otvaranje pregovora i dijeli zajedničku viziju za bolji i sigurniji život svih u Europi i širom svijeta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo