9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

28.02.2024 / 20:09 Svijet - Presuda za prevaru

Trump ne može platiti punu kauciju: Predložio manji iznos pod prijetnjom ovrhe

Trump ne može platiti punu kauciju: Predložio manji iznos pod prijetnjom ovrhe
Foto: Profimedia
Bivši američki predsjednik Donald Trump ne može platiti punu kauciju iz presude za prevaru teške 454,2 miliona dolara i predlaže polog od 100 miliona dolara pod prijetnjom ovrhe, rekli su njegovi advokati.

Trump je uložio žalbu na presudu suca Arthura Engorona sa suda države New York na Manhattanu od 16. februara, prema kojoj je dobio trogodišnju zabranu obavljanja neke visoke pozicije u njujorškim kompanijama i traženje kredita od banaka registrovanih u toj saveznoj državi, prenosi HINA.

Presuda je to suca Engorona u slučaju koji je pokrenula njujorška tužiteljica Letitia James, koja je optužila bivšeg predsjednika i njegovu porodičnu kompaniju da su precjenjivali vrijednost imovine radi napuhavanja neto vrijednosti i sticanja boljih uslova kreditiranja i osiguranja.

Sudac je Trumpu odredio kaznu od 354,9 miliona dolara koja je zbog kamata do prošle sedmice narasla na 454,2 miliona dolara. Kamate svaki dan rastu za novih 112.000 dolara.

U podnesku žalbenom sudu, Trumpovi advokati su rekli da bi "ovaj pretjerano visok iznos iz presude, u kombinaciji sa nezakonitom i protuustavnom zabranom svakog novog kreditiranja onemogućio ugovaranje kredita pod prijetnjom ovrhe pa tako i uplatu cjelokupne kaucije".

Tvrde da bi kaucija od 100 miliona dolara, zajedno sa brojnim Trumpovim nekretninama, pod stalnim nadzorom sudskog nadzornika imenovanim za Trumpovu organizaciju bila više nego dovoljna za podmirivanje kazne.

Trumpovi advokati također su tražili privremenu obustavu izvršenja presude tokom žalbenog postupka, rekavši da bi pretrpio "nepopravljivu štetu" bude li ga tužiteljica James prisilila na prodaju nekretnina kako bi namaknuo sredstva.

Bivši predsjednik također nastoji izbjeći plaćanje pune kaucije jer se očekuje da će uložiti žalbu i na prošlomjesečnu presudu za klevetu od 83,3 miliona dolara u korist spisateljice E. Jean Carroll.

U tom je slučaju uložio molbu sucu da mu dopusti žalbu bez kaucije ili pak plaćanje kaucije bez mogućnosti ovršenja u iznosu od najviše 24,5 miliona dolara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo