1°C
Mostar 10°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C

29.02.2024 / 06:00 Svijet - Sve manje sredstava

Svaka peta trudnica u Gazi pothranjena: Nestašica hrane, goriva...

Svaka peta trudnica u Gazi pothranjena: Nestašica hrane, goriva...
Foto: Ilustracija
Jedna od pet trudnica koje se liječe u glavnoj bolnici u Gazi je pothranjena, upozorili su ljekari, dok je istovremeno zbog nestašice goriva i medicinskih zaliha zatvorena posljednja bolnica koja je radila na sjeveru pojasa Gaze, piše Guardian.

"Svaki dan vidimo žene i djecu kako dolaze u našu kliniku pate od akutne pothranjenosti", rekao je dr. Maram, glavni ljekar za Project Hope. Ta neprofitna organizacija tvrdi da je 21% trudnica liječenih u klinici Deir al Balah u tri sedmice do 24. februara patilo od pothranjenosti, kao i jedno od 10 djece koje su tamo pregledali njeni ljekari.

“Kako se zarazne bolesti šire u prenapučenim područjima, a hrane postaje sve manje, vidjet ćemo kako će sve više i više ljudi gladovati, uključujući zdravstvene radnike koji pokušavaju pomoći. Svaki dan se brinem da neću naći ništa za jelo", rekao je dr. Maram.

U Gazu stižu male količine humanitarne pomoći, čak i nakon što je UN upozorio na raširenu glad u enklavi.

Tokom prošlog mjeseca, isporuke su pale za otprilike polovinu u odnosu na nivoe iz januara, na manje od 100 kamiona dnevno u prosjeku, odnosno 2300 za cijeli mjesec. UN kaže da je to daleko od procijenjenih 500 kamiona potrebnih svaki dan za zadovoljenje osnovnih potreba ljudi.

Projekcije UN-a pokazuju da se jedno od četiri kućanstva u Gazi, ili više od pola miliona ljudi, "suočava sa katastrofalnim uslovima koje se očituju u nedostatku hrane i osnovnih životnih uslova".

Dvoje djece umrlo je u bolnici Kamal Adwan u sjevernoj Gazi od pothranjenosti i dehidracije, izvijestile su lokalne zdravstvene vlasti 27. februara.

Bolnice i zdravstveni radnici također su teško pogođeni ograničenjima pomoći. Bolnica Al-Awda u Jabaliji, na sjeveru Gaze, navodno je danas obustavila medicinske usluge zbog ozbiljne nestašice goriva i medicinskih potrepština.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo