1°C
Mostar 10°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C

28.02.2024 / 22:07 Ekonomija - Vanredna sjednica

Vijeće ministara usvojilo program ekonomskih reformi do 2026. godine

Vijeće ministara usvojilo program ekonomskih reformi do 2026. godine
Foto: Ilustracija
Održana je 25. vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - U novom je tekstu usvojen Program ekonomskih reformi (PER) Bosne i Hercegovine 2024 - 2026. godine fokusiran na ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Radi se o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove.

Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju privrede i unapređenje poslovnog okruženja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća, uspostavu uslova za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduslova za digitalnu transformaciju. Istovremeno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja. Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora - sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti privrede, već i sveukupnom kvalitetu života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Program ekonomskih reformi, čijoj izradi su doprinijele institucije svih nivoa vlasti sa kojima se odvijala saradnja putem entitetskih koordinatora, pripremila je Direkcija za ekonomsko planiranje prema smjernicama Evropske komisije na osnovu priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnom nivou i entitetskim nivoima prema Prijedlogu plana aktivnosti.

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi osiguranja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i provedbe zajedničkih dogovorenih Smjernica politika koje su rezultat ekonomskog i finansijskog dijaloga 2024. godine.

Ovo je 10. program ekonomskih reformi, koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo