7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

29.02.2024 / 16:58 Svijet - Brisel

Evropski parlament zabranio ulaz Amazonovim lobistima

Evropski parlament zabranio ulaz Amazonovim lobistima
Foto: ESG Today

Evropski parlament objavio je danas da je odlučio do daljnjeg poništiti pristupne bedževe lobista američke internetske trgovine Amazon.

- Četrnaest dugoročnih pristupnih bedževa za predstavnike Amazona bit će opozvano i do daljnjeg neće se izdavati novi pristupni bedževi, stoji u saopćenju Evropskog parlamenta.

EP je donio odluku o opozivu bedževa "zbog opetovanog odbijanja Amazona da sudjeluje u raspravama o radnim uvjetima i temeljnim pravima radnika u skladištima kompanije širom Evrope“, dodaje se.

Internetski portal EUobserver izvijestio je da su zabranu zatražili lideri parlamentarnih frakcija socijalista i demokrata, zelenih, ljevice i stranke "Obnovi Evropu", a inicijativu je u kratkom roku poduprlo i 30 organizacija civilnog društva i sindikata.

Odluku o zabrani pristupa donijeli su "kvestori", interno tijelo za upravna i financijska pitanja zastupnika EP-a, a može biti izmijenjena "ako Amazon pokaže da je spreman surađivati, posebno na zahtjev odbora za zapošljavanje", citira EUobserver predsjedatelja odbora Dragu Pislarua iz "Obnovi Evropu".

Amazon je u Evropskom parlamentu registrirao 14 lobista.

Zastupnici su zatražili pomoć kvestora i 2017. godine, izborivši zabranu ulaza u EP za lobiste američkog Monsanta nakon što se kompanija oglušila na poziv odbora za poljoprivredu i okoliš na raspravu o herbicida glifosata, podsjeća EUobserver.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo