1°C
Mostar 10°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C

29.02.2024 / 22:37 BiH - Poznati bh. meteorolog

Sladić otkrio prijeti li nam opasnost od poplava kao 2014. godine

Sladić otkrio prijeti li nam opasnost od poplava kao 2014. godine
Foto: Facebook

Meteorolog Nedim Sladić upozorio je da kada imamo februar topliji od prosjeka "nastradamo" početkom aprila ili tokom aprila.

"Kad februar probudi cijelu prirodu onda dođe hladni prodor koji ne traje dugo, ali je dovoljno jak da donese pad temperature zraka što dovede do štete svim procvalim kulturama", kazao je za N1.

Generalno cijeli ovaj mjesec bio je izrazito topao?

Ovo će biti jedan do najtoplijih februara na prostoru BiH. Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je statistiku da je na većem prostoru zabilježen najtopliji februar od kada postoji mjerenje. Od sutra počinje klimatsko proljeće, a na ono astronomsko ćemo malo više sačekati.

Jesmo li uopšte imali zimu?

Jako teško možemo govoriti da smo imali zimu, svega 15 dana unutar tri mjeseca imali smo niže temperature od onih uobičajenih. Treba istaći 2. decembar kada smo imali najvišu izmjerenu temperaturnu anomaliju, za 14 stepeni bila je viša temperatura nego je uobičajeno za taj dan. Tad smo oborili temperaturni rekord za mjesec decembar.

U Sarajevu smo juče imali 20 stepeni?

Tačnije 19,5 i još nešto pa se decimala prebacuje na višu vrijednost, ali to nije rekordno visoka temperatura zraka u Sarajevu. Najviša izmjerena za februar bila je prije tri godine kada smo imali 22 stepena. Imali smo veći broj dana koji se isticao po tom toplom karakteru. Zanimljivo je da februar nije imao prevrtljivi karakter kakav obično ima. Mi imamo jedan poprilično ekstreman februar, ali smo takvih februara imali i u prošlosti. Nekad je prolazilo po 30 godina između febraura u kojima ne padne pahulja snijega, ali sada ta frekvencija se sve više smanjuje.

Upozoravali ste da nakon toplog februara možemo imati problem u narednim mjesecima, o čemu se radi?

Definitivno možemo govoriti da februar poprima određene karakteristike proljeća, ali šta je problematično to su sljedeći mjeseci. Vidim kad imamo februar topliji od prosjeka mi nastradamo početkom aprila ili tokom aprila. Kad februar probudi cijelu prirodu onda dođe hladni prodor koji ne traje dugo, ali je dovoljno jak da donese pad temperature zraka što dovede do štete svim procvalim kulturama.

Da li ovaj februar ima sličnosti sa onim iz 2014. nakon kojeg su uslijedile do tada nezabilježene poplave?

Interesantno je da ova zima se poklapa sa tom iz 2013/14. koja je tada bila najtoplija na prostoru BiH. Mi se trenutno nalazim u prirodnom fenomenu El Nino. Govoriti sada o mogućnosti ponavljanja 2014. je jako malo vjerovatno i nema razloga da dižemo paniku. Treba nas više brinuti da ako nakon ovakvog februara dođe neminovno hladni period krajem marta i početkom aprila onda možemo govoriti da ćemo imati posljedice po poljoprivredu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo