13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

01.03.2024 / 13:11 Crna hronika - Sarajevo

Spriječeno krijumčarenje 11 migranata, potjera od Višegrada do Blažuja

Spriječeno krijumčarenje 11 migranata, potjera od Višegrada do Blažuja
Foto: Vijesti.ba

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine u petak su spriječili krijumčarenje 11 osoba afroazijskog podrijetla, a prema izjavama osoba radi se o osam državljana Sirije, dva Palestine i jednog državljanina Egipta.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice na području Višegrada kad se osoba, državljanin BiH, koja je upravljala vozilom oglušila na naredbe policijskih službenika Granične policije BiH i nastavila s kretanjem u pravcu Rogatice i Sarajeva, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Nakon potjere, vozilo je zaustavljeno na području mjesta Blažuj, Sarajevo, gdje su dvije osobe, državljani BiH, koje su upravljale vozilom i prevozili migrante lišene slobode. U potjeri i zaustavljanju vozila pomoć Graničnoj policiji BiH pružili su policijski službenici MUP-a Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo koji su uspjeli zaustaviti vozilo.

Pod nadzorom Tužilaštva BiH obavlja se dokumentovanje počinjenih kaznenih djela i kriminalistička obrada osumnjičenih osoba.

O događaju su obaviješteni pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, koji poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnost, stoji u saopćenju.

Kako su Vijesti.ba ranije pisale, pored brze ceste u Blažuju danas se nalazi bijeli kombi.

Nezvanično, to je vozilo kojim su migranti bježali od policije.

Iz MUP-a KS su nam kazali da je vozilo učestvovalo u nesreći koja se desila sinoć i da u njoj nije bilo povrijeđenih. Nisu mogli potvrditi da je riječ o vozilu za kojim je bila organizovana potjera i koje je prevozilo migrante.

Granična policija BiH ne odgovara na pozive, budući da je praznik.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo