13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

01.03.2024 / 15:15 Zanimljivosti - Zanimljiv razlog

Znate li zašto stjuardese pri polijetanju sjede na rukama?

Znate li zašto stjuardese pri polijetanju sjede na rukama?
Foto: Ilustracija
Henny Lim, stjuardesa iz aviokompanije "Cebu Pacific" na Filipinima, postavila je intrigantno pitanje u svom TikTok videu: "Jeste li se ikada zapitali zašto članovi kabinskog osoblja sjede na rukama tokom polijetanja i slijetanja?"

Taj fenomen naziva se "položaj oslonca", a u snimku koji je privukao više od 30 hiljada pregleda, 29-godišnja Lim otkriva fascinantne tajne sigurnosnih procedura koje ona i njezine kolege slijede kako bi smanjili rizik od tjelesnih povreda u hitnim situacijama.

@_hennylim_ Why do cabin crew sit on their hands while in their jumpseats? Check this video out to know! Special guest for today’s video: Clare demecillo Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” Follow me on Instagram: _hennylim_ #fyp #HJL #cabincrewlife #bracingposition #cebupacific #groundstop ♬ Aesthetic - Tollan Kim

"Ovaj položaj uključuje čvrsto vezanje sigurnosnog pojasa, uspravan položaj, sjedenje na rukama s dlanovima okrenutim prema gore, palčevima uvučenim i opuštenim rukama, te postavljanje stopala ravno na pod", pojasnila je Heni.

 

Cilj je održavati tijelo u čvrstom položaju kako bi se spriječile povrede u slučaju nepredviđene hitne situacije, objasnila je Heni Lim, stjuardesa. Ona se sa kolegicom čvrsto vezala za svoje sjedište, stavila ruke ispod tijela i ukočila se kako bi ograničila pokrete tijela i smanjila rizik od povreda u slučaju problema.

Lim je naglasila da kabinsko osoblje prolazi kroz tihe provjere tijekom svakog polijetanja i slijetanja kako bi bilo pripremljeno za hitne situacije, uključujući svijest o opremi za hitne slučajeve, provjeru vrata, pažljivo slušanje naredbi i praćenje vizualnih tragova izvan aviona. Iako su korisnici TikToka bili iznenađeni ovim otkrićem, neki su izrazili suosjećanje prema kabinskom osoblju zbog stresa koji proizlazi iz stalne pripreme za potencijalne nesreće.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo