1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

01.03.2024 / 15:19 Svijet - Vatikan

Papa Franjo upozorio na opasnosti 'rodne teorije'

Papa Franjo upozorio na opasnosti 'rodne teorije'
Foto: Unsplash

Papa Franjo upozorio je u petak na opasnosti takozvane rodne teorije, rekavši da je naručio studije o onome što je osudio kao "ružnu ideologiju" koja prijeti čovječanstvu.

Obraćajući se učesnicima dvodnevne konferencije u Vatikanu o evoluirajućoj ulozi muškaraca i žena prema kršćanskim učenjima, Franjo je rekao da ono što je nazvao "rodnom ideologijom" predstavlja prijetnju jer se nastoji izbrisati razlika između spolova.

- Tražio sam da se provedu studije o ovoj ružnoj ideologiji našeg vremena, koja poništava razlike i čini sve istim. Poništavanje razlika znači poništavanje čovječanstva - kazao je papa.

Rodna teorija, koju njeni kritičari često nazivaju rodnom ideologijom, sugerira da je rod složeniji i fluidniji od binarnih kategorija muškarca i žene, te da ovisi o više nego vidljivim spolnim karakteristikama.

Osamdesetsedmogodišnji papa kazao je da još pati od nedavne prehlade i da je zamolio pomoćnika da pročita njegov govor, ali je prvo želio da "naglasi" svoja osjećanja prema rodnoj ideologiji.

Rekao je da se sjeća čitanja "proročke" knjige pod nazivom "Gospodar svijeta" - distopijskog romana koji je 1907. objavio katolički svećenik o svijetu u kome nema mjesta za religiju - u kojoj je upozoravao na rizik poništavanja razlika među ljudima.

- Pročitajte ako imate vremena, jer govori o ovim današnjim problemima - poručio je papa svojim posjetiocima, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo