23°C
Mostar 31°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 27°C

01.03.2024 / 16:10 BiH - Sjednica Skupštine

Hoće li srebreničke ulice nositi nazive koji smetaju Bošnjacima?

Inicijativa o promjeni naziva ulica u Srebrenici nije se našla na dnevnom redu jučerašnje sjednice Skupštine opštine Srebrenica.

Rasprava će biti na stolu već na narednoj sjednici Skupštine, a razlog odgađanja je, naveli su, tehničke prirode. Komisija je prikupila i definisala prijedloge, ali oni se za sada drže u tajnosti.

Do sada se pojavilo nekoliko naziva ulica koji će biti predmet rasprave na narednoj sjednici, a koji su za bošnjačke odbornike itekako sporni. Ono što je za sada poznato je da će Ulica Maršala Tita biti Ulica Republike Srpske, a ulica Reufa Selmanagića -Dubrovačka. Pominje se i da će Trg u Srebrenici nositi ime Trg Republike Srpske, a Gradski park - park Koste Todorovića kao i ulica Gorana Zekića.

„Mislim da pored svih problema koje mi u Srebrenici imamo da nije uopšte vrijeme za izmjene naziva ulica, kako god, da li kompromisom, da ne donosi to nikakav bolji život Srebrenice, ali i ako treba mijenjati nazive onda to mora biti neki koncenzus, neki dogovor da ti nazivi budu prihvatljivi za jedne i druge“, kaže Almir Dudić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini Srebrenice.

Nema mjesta sumnjama da će budući nazivi ulica provocirati bilo koga, pa i Bošnjake, ističe načelnik Srebrenice.

„Nijedan naziv ulice nije, pažljivo je biran, nije povezan ni sa kakvim aktivnostima koje su se dešavale u toku rata. To su špekulacije da tu postoje nazivi ulica koji će da vrijeđaju, da budu usmjereni protiv nekog naroda i to ćete sigurno vidjeti kada se posao dovrši do kraja“, kazao je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice.

Ipak, imena za sada nisu objavljena, a znaju ih samo članovi Komisije za izmjenu naziva ulica. Predsjednik kaže da su novi nazivi ulica birani pažljivo.

„Kada budu ta imena znali odbornici, zanat će i javnost. Nijedna ličnost koja je procesuirana od strane Suda BiH i Tužilaštva nije na spisku eventualnih naziva ulica. Ali se radilo po nekom principu koji je mnogo blaži nego što se radi u opštinama i gradovima u Federaciji gdje je zbrisano sve što ima veze sa Srbima“, kaže predsjednik Komisije Momčilo Cvjetinović.
 
Iz SDA su nedavno pozvali i visokog predstavnika da se uključi u dešavanja u Srebrenici.

"Visokog predstavnika pozivamo da se aktivno uključi u dešavanju u i oko Srebrenice, te da u skladu sa svojim ovlaštenjima donese odluke i bar malo povrati dostojanstva žrtvama genocida. Od vrha SDP-a, tražimo da se zvanično izjasne, da li je Salko Turunović član njihove stranke i da li se slažu sa načinom vođenja politike, njihovog kadra kako se on i predstavlja, u Srebrenici", poručili su.

Građani Srebrenice sa kojima smo razgovarali kažu da izmjene naziva ulica u ovom gradu neće donijeti ništa dobro.

„Ovo je poseban grad, ovdje svaka promjena može unijeti nove nesuglasice pa i nemire. Ne podržavam to nikako“, kaže Miloš.

„Oni rade što hoće, ovdje se odlučuje bez ičije volje i saglasnosti. Oni što budu htjeli to će i uraditi“, ističe Amira.

„Ovdje su ulice puste, kako god da se zvale, to je ono što mene brine i muči“, kaže nam Ana.

Zadnja izjava najbolje ilustruje današnje stanje u Srebrenici, jer dok su ulice puste, njihova imena su najmanje važna.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo