13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

01.03.2024 / 21:32 Svijet - Washington

Biden poziva na 'trenutni prekid vatre' u Gazi kao dio sporazuma o taocima

Biden poziva na 'trenutni prekid vatre' u Gazi kao dio sporazuma o taocima
Foto: Facebook
Predsjednik SAD-a Joe Biden u petak je rekao da se rad na sporazumu o oslobađanju talaca nastavlja i pozvao na "trenutni prekid vatre" između Izraela i Hamasa u Gazi.

"Pokušavamo da postignemo dogovor između Izraela i Hamasa o vraćanju talaca i trenutnom prekidu vatre u Gazi za najmanje narednih šest sedmica i da dozvolimo navalu pomoći Pojasu Gaze", rekao je Biden tokom sastanka.

Predsjednik je dodao da će SAD "insistirati" da se doda još kamiona i ruta kako bi se više pomoći moglo isporučiti ljudima u Gazi.

“Insistiraćemo da Izrael omogući više kamiona i više ruta kako bi sve više ljudi dobilo pomoć koja im je potrebna, bez izgovora”, dodao je Biden.

SAD će ispustiti humanitarnu pomoć u Gazu, najavljuje Biden

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u petak da će Sjedinjene Države ispustiti humanitarnu pomoć i zalihe u Gazu. Američka vojska radi na izvođenju ovih ispuštanja Palestinaca iz zraka u narednim danima, ranije je rekao američki zvaničnik.

Govoreći u Ovalnom uredu, Biden je rekao da će se SAD "povlačiti na svakom koraku" kako bi dobile dodatnu pomoć u Gazi, koja je pod teškim bombardiranjem od strane Izraela od terorističkih napada Hamasa 7. oktobra.

Biden je rekao da pomoć ne pritječe u Gazu dovoljno brzo i da radi na posredovanju u trenutnom sporazumu o prekidu vatre koji bi omogućio dodatnu pomoć u enklavi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo