13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

02.03.2024 / 11:46 Politika - Antalija

Rasprava Dačića i Konakovića: Ide trasa kad bude išla preko Sandžaka i Goražda

Rasprava Dačića i Konakovića: Ide trasa kad bude išla preko Sandžaka i Goražda
Foto: Vijesti.ba

Na Diplomatskom forumu u Antaliji održan je panel o Zapadnom Balkanu na kojem su učestvovali i šefovi diplomatija BiH i Srbije, Elmedin Konaković i Ivica Dačić, a imali su zanimljivu raspravu o autoputu Sarajevo-Beograd.

Dačić je kazao da u "21. vijeku Srbija i BiH nemaju autoput između svoja dva glavna grada".

Konaković je potom govorio o ekonomskim prilikama kazavši kako je bio u Indiji gdje se gradi 30 kilometara autoputa dnevno.

"Nemojte da govorimo o historiji, Titu i Staljinu. Možemo o tome ili o umjetnoj inteligenciji i budućnosti. Ova dva puta su na stolu, a ja ipak više volim ekonomska kretanja", naveo je Konaković.

Dačić je mu je kazao:"Daj onda trasu za autoput".

Konaković je imao spreman odgovor:

"Ide trasa za autoput kada ona bude išla ka Sandžaku koji je nama jako važan, kada bude išla preko Goražda, kad zadovolji i interese bh. strane, kad bude išla preko Goražda na Sandžak i povezala nas možda i sa Turskom, ide puni gas. Tako smo se i dogovorili i rekli ste da ne smeta. Preko Crne Gore isto", poručio je Konaković.

"Šta mi imamo protiv? Mi tražimo već 10 godina autoput da se pravi do Sarajeva", kazao je Dačić.

Konaković je kazao da nije do njih nego do prethodne vlasti u BiH.

Učesnicima se obratio i visoki predstavnik Christan Schmidt koji je kazao da treba jasno reći za mlađe generacije da je Zapadni Balkan dio Evrope, ali da je veliki stepen korpucije problem.

Na panelu su učestvovali i ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani te specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lord Stuart Peach.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo