17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

02.03.2024 / 14:04 Politika - Reakcije

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene
Foto: FENA

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić prokomentarisao je poziv dva udruženja žrtava rata u BiH upućen visokom predstaniku Christianu Schmidtu da ga smijeni zbog izjave o tome da 1. mart nije nikakav Dan nezavisnosti BiH.

- Ja sam Srbin i najviše na svijetu volim Republiku Srpsku i svoj narod. Ali poštujem sve narode i ljude u BiH. Za mene je svaka suza jednako teška, svaka rana jednako bolna. Ja sam jedini ministar u Savjetu ministara koji je ispunio sve evropske obaveze i uradio najviše posla, poštujući ustavne nadležnosti. Nikada se neće odreći onog ko sam i šta sam niti me zanimaju politički stavovi NVO koje po prirodi stvari služe političkim interesima onih koji ih plaćaju – naveo je Nešić.

Dodao je da ne zna “u kojoj kancelariji im je pisana izjava da bezbjednosna situacija nikada nije bila gora, kada svi u Evropi kažu da je ona dobra”.

- Valjda im je bila dobra situacija kada smo imali terorističke napada po cijeloj BiH, kada su ekstremisti ubijali vojnike i policajce, i napadali na američku ambasadu. E, pa takvih više nema. Što se tiče napada na povratnike, volio bih jednom čuti da izraze solidarnost i za napade na starice u FBiH, da od MUP-a FBiH zatraže da istraže nestanak srpskih staraca i aktere napada na starce u Lukavcu, Vozući i Mostaru. Za razliku od tih nedjela, MUPRS je rasvijetlio svaki napad na povratnike u Republiku Srpsku - rekao je Nešić.

Nešić ističe da nikada nikoga nije mrzio, a svojim radom se trudi da svima bude bolje i da postanemo dio civilizovanog svijeta.

- To što je u nečijim glavama i danas rat, nije moj problem. To što neko ubire debele apanaže da širi mržnju, takođe, nije moj problem. Dok se bavim politikom, a baviću se još dugo - zalagaću se za poštovanje dejtonskog uređenja, ravnopravnost naroda i entiteta. To što se neko identifikuje sa tragičnim 1. martom, ne znači da i mene može natjerati da isto mislim. Bave se ćoravim poslom. Makar su do sada mogli vidjeti da se ne plašim Šmita. Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene - poručio je Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa ranije su reagovali na izjavu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića da je "1. mart povod za rat, a ne Dan nezavisnosti".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo