15°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

02.03.2024 / 22:05 Svijet - Uskoro test Vrhovnog suda

Rastjerivanje beskućnika u SAD-u uzima maha

Rastjerivanje beskućnika u SAD-u uzima maha
Foto: Ilustracija
Sedam mjeseci nakon što je grad San Diego počeo rastjerivati beskućnike i uklanjati njihove kampove, mnogi od šatora koji su nekada bili postavljeni na pločnicima u scentru grada su nestali.

Sada su dva senatora iz Kalifornije, republikanac i demokrat, udružili snage kako bi predložili verziju za cijelu državu koja policiji dopušta tjeranje beskućnika čak i kada sklonište nije dostupno.

Ali zagovornici prava beskućnika rekli su da je strategija provedbe samo otjerala beskućnike na obale rijeka i druga nevidljiva mjesta, budući da broj kreveta u skloništima još uvijek ne zadovoljava potražnju.

Rasprava odražava sve veću hitnost, kao što pokazuju ankete, beskućništvo i pristupačno stanovanje su dva najvažnija pitanja kalifornijskih glasača.

Država je potrošila više od 20 milijardi dolara na programe stambenog zbrinjavanja i beskućništva od fiskalne godine 2018./19., ali još uvijek ima više od 180.000 beskućnika.

Vrhovni sud SAD-a trebao bi odvagati. Suci bi 22. marta trebali saslušati argumente u slučaju iz Oregona koji bi mogao odrediti zakonitost provođenja zakona protiv kampovanja i drugih propisa koji utječu na beskućnike kada nemaju gdje otići.

Suci će saslušati žalbu grada Grants Passa u južnom Oregonu na odluku nižeg suda koji je utvrdio da lokalne uredbe koje zabranjuju kampovanje na trtoarima, ulicama, parkovima ili drugim javnim mjestima krše zabranu Osmog amandmana američkog ustava protiv "okrutnih i neobičnih" "kazni. Presuda se očekuje do kraja juna, javlja Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo