1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

02.03.2024 / 22:26 Regija - Herceg Novi

Burne reakcije nakon najavljenog spaljivanja lutke Nikolaidisa, oglasio se i sam pisac

Burne reakcije nakon najavljenog spaljivanja lutke Nikolaidisa, oglasio se i sam pisac
Foto: X
Opozicioni zastupnici, brojne javne ličnosti iz Crne Gore i regiona osudili su danas najavljeno “spaljivanje” lutke sa likom uglednog crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa, oštrog kritičara režima, na karnevalu u Herceg Novom, a o svemu se oglasio i sam pisac.

Spaljivanje na karnevalu je dugogodišnja je tradicija tokom Dana mimoze u Herceg Novom, u okviru koje lokalno stanovništvo pokušava da se na ironičan i šaljiv način suoči sa stvarnošću.

Na završnoj noći 55. Praznika mimoze, planirano je da na karnevalu bude spaljena lutka koja predstavlja pisca Nikolaidisa.

Nikolaidis je prije sedmicu dana nagrađen u Engleskoj, gdje je njegov roman “Anomalija” osvojio nagradu engleskog PEN centra. On je i dobitnik najvećeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade.

U svojim kolumnama na portalu CDM oštro kritikuje fašizam i aktuelnu vlast, ali i anomalije bivše vlasti.

Okosnicu vlasti u Herceg Novom čine Demokrate Alekse Bečića. Iz te stranke je i predsjednik općine, a dane mimoze organizuje Opština Herceg Novi.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Saša Bogdanović je ocijenio da je Nikolaidis na meti jer je kritičar i ne pristaje da šuti.

“Zato što ne podilazi. Zato što je svoj”, napisao je Bogdanović u objavi na mreži X.

“I baš zato vlast i šuti na ovo danas. Šutjeli su i prije nekoliko dana, kad mu je trebalo čestitati na novoj značajnoj književnoj nagradi”, dodao je Bogdanović.

Bivša ministrica evropskih poslova Jovana Marović napisala je da “rukopisi ne gore”.

Predsjednik Socijaldemokrata (SDCG) Damir Šehović povodom najave da će na karnevalu u Herceg Novom biti spaljena lutka sa likom crnogorskog književnika napisao je da Andrej Nikolaidis predstavlja sve ono što oni nisu, niti će ikad ostvariti – oštroumnost, dubinu i slobodu misli.

Oglasili su se brojni novinari i nevladine organizacije.

“Kada smo se za vrijeme prethodnog režima borili za slobodu govora, ni slutili nismo da će doći vrijeme da jednog pisca ‘spaljuju’ jer se ne slažu sa njegovim riječima. Strašno”, navodi se u reagovanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Novinar i direktor RTV NK Nikola Marković je kazao da su uvijek pravi pisci izazivali kontroverze i zbog toga u srednjem vijeku završavali na lomačama.

“Crna Gora ne smije zbog sebe da prešuti ovu inkviziciju kako se ne bi vratila u ta mračna vremena”, dodao je Marković.

Poznati hrvatski filozof, pisac i politički aktivista Srećko Horvat ocijenio je da je kada se najveći crnogorski pisac današnjice spaljuje na lomači, “znate da ni Crna Gora, a bome ni ostatak Balkana, ne stoji puno bolje”.

Oglasio se i sam Nikolaidis: 'Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu'

"Okupiće se svijet i oni će čitati nešto što je uvredljivo za mene i svi će se smijati i onda će zapaliti lutku i svima će možda biti lakše čitavih 15 sekundi, a onda ih sve čekaju problemi koje imaju, a ja ću nastaviti da živim tako kako živim i naravno da pišem tako kako pišem", kaže za Televiziju E pisac Andrej Nikolaidis.

„Jer da li neko zaista misli da ću ja promijeniti išta u načinu na koji pišem nakon ovoga. Ne, mogu biti samo oštriji. Ja loše reagujem na pritisak. Nisam osoba koju treba pritiskati. Šta god da vam smeta kod mene, kada me pritisnete biće još više toga. I to im obećavam“, kaže Nikolaidis.

Dodaje da je riječ o karnevalu i da samo neznalica ili tašt čovjek ima problem sa karnevalom.

„Nemam nikakav problem sa tim što će oni spaliti moju lutku i mislim da karnevalske svečanosti funkcionišu kao neka vrsta katarze. Da pojednostavim, spaliće me na karnevalu da me ne bi spalili u stvarnom životu i to je dobro, to je mnogo bolja opcija“, dodaje on.

Ono što je problematično, kako je rekao, je to što on nije političar, a njegova lutka će biti spaljena jer je za nešto kriv građanima Herceg Novog.

„Međutim ja pošto nikad nisam bio na mjestu donosilaca odluka nisam bio u prilici da im napravim nikakvo zlo sve i da sam to htio, a apsolutno nisam“, objašnjava on.

Može se, prema njegovom mišljenju, govoriti o jednoj vrsti kukavičluka organizatora koji su očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći da se zamjere nijednom od njih, odabrali su njega koji im ne može uraditi ništa, za razliku od političara.

„Druga stvar, ja sam pisac. Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca. I da je tamo među ljudima koji nešto odlučuju, bez obzira na stepen netrpeljivosti prema nekome, koji je sulud, da je tamo bio neko racionalan rekao bi nemojte, jer ćemo napraviti sebi više štete nego što će nam to javno spaljivanje i javno poniženje Nikolaidisa koristiti“, navodi on.

Postoji, kako kaže, treća stvar koja je najgora i najopasnija. A to je da je on opozicioni nezavisni novinar.

„Moguće da je poruka o spaljivanju opozicionog novinara još gora od poruke o spaljivanju književnika. Tako da ja mislim da ljudi koji su to napravili nisu uradili dobro za Herceg Novi. Meni nisu napravili nikakvu štetu. Dakle, u krajnje ciničnoj ravni znate šta ovo za mene znači? Tri saopštenja međunarodnog PEN-a i još najmanje tri prevoda. Duboko zahvaljujem na tome što ste to uradili. Ja nemam nikakvu štetu, ali napravili su štetu gradu Herceg Novom“, rekao je Nikolaidis za Televiziju E.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo