23°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

03.03.2024 / 08:58 Svijet - Prije Ramazana

Američki zvaničnik: Izrael je 'manje-više' prihvatio dogovor o primirju

Američki zvaničnik: Izrael je 'manje-više' prihvatio dogovor o primirju
Screenshot: CNN
Američki zvaničnik koji želi ostati anoniman poručio je da je Izrael "manje više" prihvatio dogovor o primirju u Gazi, prebacivši lopticu na "Hamasov teren".

"Dogovor je na stolu. Izraelci su manje-više prihvatili. Prekid vatre u Gazi od šest sedmica mogao bi već danas početi ako Hamas pristane osloboditi tačno definisanu kategoriju ranjivih talaca", rekao je zvaničnik uoči očekivanog nastavka pregovora, možda već danas u Kairu.

Agencija Reuters prenijela je, pozivajući se na egipatske izvore, da se očekuje da će izaslanstva Izraela i Hamasa danas stići u Kairo.

"Razgovori i dalje traju kako bi se dogovor zapečatio prije početka ramazana, svetog mjeseca za muslimane koji počinje za sedam dana", rekao je za Afp američki zvaničnik. Po njegovim riječima, posljednjih sedmica je došlo do značajnog napretka, ali kao i uvijek "nema sporazuma dok sve nije dogovoreno".

"Izraelci su u načelu prihvatili elemente sporazuma", rekao je. Precizirao je da je šestosedmično primirje zamišljeno kao "prva faza", u cilju da se ostvari "nešto trajnije" kako bi se u puno većoj mjeri mogla dostaviti humanitarna pomoć.

Hamas nije odustao od stava da privremeno primirje mora biti početak procesa prema potpunom okončanju rata. Egipatski izvori rekli su, prema Reutersu, da su Hamasu ponuđena jamstva da će uslovi trajnog prekida vatre biti razrađeni u drugoj i trećoj fazi dogovora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo