1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

03.03.2024 / 11:14 Svijet - Stotine demonstranata

Protest protiv napada na Gazu ispred izraelske ambasade u Washingtonu

Protest protiv napada na Gazu ispred izraelske ambasade u Washingtonu
Foto: X

Stotine demonstranata okupilo se ispred zgrade Ambasade Izraela u Washingtonu, gdje se zapalio američki vojnik Aaron Bushnell, rekavši da "neće biti saučesnici u genocidu" te je iskazalo nezadovoljstvo zbog stalnih napada Izraela na Gazu i podrške američke administracije Izraelu.

Demonstranti, koji su ispred zgrade izraelske ambasade došli s palestinskim zastavama, nosili su transparente na kojima je pisalo "Oslobodite Palestinu", "Okončaj okupaciju", "Stop genocidu" i "Stop američkoj pomoći Izraelu".

U razgovoru s dopisnikom AA Mohammad Habeh, jedan od demonstranata, izjavio je da neće napustiti ulice sve dok se ne zaustavi genocid koji nad Palestincima vrše izraelska i američka vlada.

- Mislim da je Joe Biden uvijek iznova dokazao da nije sposoban saosjećati s palestinskim narodom. Dok su naši ljudi gladovali i ubijani u redovima za hranu, vidjeli ste ga prošle sedmice kako priča o primirju dok jede sladoled. Jede sladoled dok priča o prekidu vatre - poručio je Habeh.

- Više neću biti saučesnik u zločinu genocida - rekao je 24. februara ispred izraelske ambasade u Washingtonu 25-godišnji Aaron Bushnell, koji je bio u aktivnoj službi u američkim zračnim snagama. Potom se polio benzinom i zapalio.

Bushnell je u vojnoj uniformi do posljednjeg daha uzvikivao "Sloboda za Palestinu", javlja Anadolu.

U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 30.410 Palestinaca, uključujući najmanje 13.230 djece i 8.860 žena, a više od 70.000 osoba je ranjeno.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo