1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

03.03.2024 / 14:00 BiH - Federalni ministar

Delić posjetio djevojku kojoj je nabavljen najsavremeniji slušni aparat

Delić posjetio djevojku kojoj je nabavljen najsavremeniji slušni aparat
Foto: Fena
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je, u Udruženju gluhih Kantona Sarajevo u povodu Svjetskog dana uha i sluha, djevojku kojoj je Ministarstvo sufinansiralo nabavku najsavremenijeg slušnog aparata. 

Kako se navodi u saopćenju za javnost iz Ministrarstva, djevojka Bojana zbog bolesti već u drugoj godini života počela je gubiti sluh, u 18. godini ostala je bez sluha.

- Bojana nema roditelje, a njena želja za životom i školovanjem motivacija je njenim kolegama i prijateljima u tom udruženju. Zbog toga su, u novembru prošle godine, aplicirali na program podrške Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da bi toj djevojci obezbijedili slušni aparat. Tako može nesmetano studirati, raditi i živjeti - navodi se.

Ministar Delić istaknuo je, povodom Svjetskog dana uha i sluha, važnost stvaranja jednakih prilika za sve, posebno uključujući osobe s invaliditetom.

- Zvučno okruženje ključno je u životu svakog pojedinca, posebno je važno za one koji se suočavaju s gubitkom sluha. Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike nastoji osigurati da osobe s invaliditetom imaju pristup svim potrebnim resursima, da bi im se omogućio puni i aktivni život u zajednici - poručio je.

- Podržavamo inicijative koje promiču svijest o životu s invaliditetom i pružaju podršku osobama s invaliditetom u ostvarivanju njihovih potencijala. I ove godine imamo nekoliko programa sufinansiranja programa, aktivnosti i projekata neprofitnih organizacija koje pružaju podršku osobama s invaliditetom jer samo zajedničkim naporima možemo stvoriti inkluzivno društvo u kojem se svaka osoba osjeća prihvaćeno i podržano - naglasio je ministar Delić.

- Ovo je i poziv svim organizacijama i udruženjima da slijede primjer Udruženja gluhih KS i na programe podrške Ministarstva rada i socijalne politike prijavljuju programe i aktivnosti koji će poboljšati kvalitet života njihovih članova - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo