1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

03.03.2024 / 14:01 BiH - Umjetnička sezona

Fazlić: Novi projekti za sve generacije u Pozorištu mladih Sarajevo

Fazlić: Novi projekti za sve generacije u Pozorištu mladih Sarajevo
Foto: Fena
Kada govorimo o nastavku umjetničke sezone 2023./2024., možemo reći da smo snage okrenuli ka novim i drugačijim projektima. Imamo, da kažem, privilegiju da nam mart mjesec, ako ga okarakterišemo kao mjesec Teatra, ostane u znaku premijere, zatim početka novog projekta, kao i obilježavanja dvije svečanosti - izjavio je za Fenu direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić.

Fazlić navodi da će 8. marta premijerno biti izvedena praizvedba teksta "Ne daj se generacijo" autora Alena Muratovića.

- Značajan projekat jer se radi o koprodukciji sa Udruženjem "Moje Pozorište", kao i sjajnim glumačkim transformacijama Alena Muratovića i našeg prvaka drame Maria Drmaća. Njihov autorski projekat će publici donijeti onu fascinaciju glumačkom igrom koju volimo kada odlazimo u pozorište - smatra Fazlić.

Za Pozorište mladih Sarajevo, ističe Fazlić, mart je značajan jer se već nakon premijere počinje s radom na novoj predstavi "Pinokio" rediteljice Nine Kleflin.

- Sa sigurnošću mogu reći da će ovo biti jedan od najznačajnijih projekata na našoj sceni. Prije svega što se radi o mjuziklu, jednoj teatarskoj formi koja nije toliko često na našoj sceni, a s druge strane produkcijski kompleksnoj predstavi gdje će na sceni biti 20 učesnika, što glumaca iz našeg ansambla, što mladih glumaca, studenata ali i muzičari koji će uživo izvoditi numere komponovane za ovu predstavu - podvukao je.

Direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić ističe dva važna datuma u martu - 21. mart Svjetski dan lutkarstva koji će obilježiti predstavom "Tobija", a riječ je o komadu koji je u zadnje četiri godine osvojio 14 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u BiH i regionu. Tu je svakako i 27. mart Svjetski dan teatra, kada će publika na sceni Pozorišta mladih imati priliku da gleda predstavu "Večera budala" reditelja Adisa Bakrača.

- Nakon teatarskog marta, april dočekujemo početkom rada na novom projektu. Riječ je o predstavi "Bazen" rediteljice Selme Spahić. Jedna vrsta presedana u teatarskoj produkciji, jer je prije svega riječ o adaptaciji slikovnice, a fokus za publiku od 1, 2 i 3 plus godina. Tako da ćemo imati teatarsku formu za skroz malu raju - podvukao je u izjavi za Fenu direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo