13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

03.03.2024 / 14:30 Regija - 'Kameno doba'

Spaljena lutka s likom Andreja Nikolaidisa, uslijedile žestoke reakcije

Spaljena lutka s likom Andreja Nikolaidisa, uslijedile žestoke reakcije
Foto: Pixell
Na svečanom zatvaranju Praznika mimoze u Herceg Novom, na kraju karnevalske smotre spaljena je lutka koja simbolizuje pisca i kolumnistu Andreja Nikolaidisa, jednog od najpoznatijih književnika u Crnoj Gori, dobitnika brojnih međunarodnih i regionalnih nagrada.

Lutku su spalili učesnici karnevala odjeveni kao članovi nekadašnjeg Kju- Kluks-Klana, ekstremističke organizacije. Prethodilo je čitanje "obrazloženja", uvredljivog sadržaja, u kojem se navodi za šta je Nikolaidis "kriv", prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Svjedočimo posljedici naopakih politika u Crnoj Gori - napisali su iz Centra za građansko obrazovanje na X mreži.

- Danas te politike svoju sliku imaju i u karnevalskom "spaljivanju" Andreja Nikolaidisa, jednog od regionalno i međunarodno najnagrađivanijih crnogorskih književnika, zbog kritičke riječi prema novim vlastima. Koliko još ovakvih slika treba da se razumije da klizimo u društvo nedemokratskih država koje ne tolerišu kritiku niti podnose različitost? - napisali su.

Nikolaidis je za TV E rekao da se radi o kukavičluku organizatora koji "spaljuju" njega, a ne nekog od donosilaca odluka.

- Očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći da se zamjere nijednom od njih, odabrali su njega koji im ne može uraditi ništa, za razliku od političara - naveo je Nikolaidis ranije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo