1°C
Mostar 10°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C

03.03.2024 / 15:42 Svijet - Velika prekretnica

Završeno glasanje: Švicarci podržali uvođenje 13. penzije

Završeno glasanje: Švicarci podržali uvođenje 13. penzije
Foto: Ilustracija
Švicarci su u danas na referendumu glasali za uvođenje 13. penzije, pokazuju prve projekcije javne televizije SRF. Istraživanje SRF-a pokazalo je da je 58 posto birača glasalo za dodatnu penziju, a 42 posto je bilo protiv.

Mjeru su predložili Švicarska federacija sindikata i stranke lijevo od centra, a sada joj je potrebna i podrška većine od 26 švicarskih kantona kako bi bila usvojena, prenosi HINA.

„Ovaj korak je iz perspektive sindikata doista velika prekretnica”, rekao je Lukas Golder iz anketne kompanije gfs.bern.
 
Vlada, trgovinski lobiji i parlament koji trenutno naginje desno odbili su prijedlog, tvrdeći da je financijski neodrživ. Švicarski birači ranije su bivali oprezni oko podržavanja mjera smatranih riskantnim za privredu.

Glasanje o 13. penziji u suprotnosti je s drugim referendumima proteklih decenija na kojima su Švicarci odlučno odbacivali skraćivanje radne sedmice ili produživanje godišnjih odmora.

Alpskom zemljom vlada zabrinutost oko rastućih troškova života. Zurich, najveća švicarska konurbacija, sa Singapurom dijeli titulu najskupljeg grada na svijetu, pokazalo je istraživanje koje je u novembru objavio Economist Intelligence Unit.

Mery, 65-godišnja stanovnica Zuricha, smatra kako uvođenje 13. penzije ima smisla.

„Sad sam u penziji, pa očito želim više”, kazala je.

„To bi mi omogućilo da dajem malo više svojim unucima”, dodala je.

Još uvijek se ne zna kako će se finascirati povećanje penzija koje bi stupilo na snagu 2026. godine. Švicarci su u nedjelju glasali i o postepenom podizanju dobi za penziju, sa 65 na 66 godina, no to je na biralištima odbačeno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo