13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

03.03.2024 / 15:56 Svijet - Zurich

Tinejdžer u Švicarskoj osumnjičen da je nožem izbo Židova

Tinejdžer u Švicarskoj osumnjičen da je nožem izbo Židova
Foto: Ilustracija
Petnaestogodišnji tinejdžer uhapšen je zbog sumnje da je nožem izbo Židova u švicarskom gradu Zürichu. Policija vjeruje da je antisemitizam motiv napada koji se dogodio sinoć. Inače, u posljednje vrijeme bilježi se rast sličnih incidenata širom Evrope, piše Sky News.

Švicarska organizacija židovskih zajednica saopćila je da je 50-godišnja žrtva u kritičnom stanju prevezena u bolnicu, prenosi Index.

"Fizički napadi na Židove u Švicarskoj vrlo su rijetki. Židovska je zajednica posljednje dvije decenije bila pošteđena takvih po život opasnih napada", poručili su.

"Međutim, od 7. oktobra zabilježen je značajan porast takvih fizičkih napada", dodali su. Rat između Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra prošle godine kada je militantna grupa upala na jug Izraela, ubivši 1200 ljudi i zarobivši oko 250 talaca.

Gotovo pet mjeseci kasnije, procjenjuje se da je 30.000 Palestinaca ubijeno, a stotine hiljada drugih su na rubu gladi u Gazi. U Ujedinjenom Kraljevstvu u februaru je Fondacija za sigurnost zajednice istakla da je broj antisemitskih incidenata prošle godine oborio rekord.

Dobrotvorna organizacija zabilježila je 4103 antisemitska incidenta u Ujedinjenom Kraljevstvu 2023., što je više od prethodnog godišnjeg rekorda od 2261, koji je zabilježen dvije godine ranije. Za rekord je okrivila "veliku količinu antisemitizma počinjenog širom Ujedinjenog Kraljevstva nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo