0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

03.03.2024 / 17:32 Svijet - Dresden

Pojedini pekari u Njemačkoj poskupljuju hljeb nedjeljom

Pojedini pekari u Njemačkoj poskupljuju hljeb nedjeljom
Foto: Ilustracija
U njemačkom gradu Dresdenu kupci nedjeljom moraju dublje posegnuti u džep ako žele kupiti hljeb i peciva u pojedinim pekarama. Kako navodi Fenix magazin, razlozi za poskupljenje nisu samo sve veći troškovi za energiju.

Jedan pekar u Dresdenu od ovog vikenda uvodi nadoplatu za svoje proizvode. Tako će kupci ubuduće peciva, hljeb i kolače nedjeljom plaćati 10 do 15 posto više, pišu njemački mediji. Poskupljenje ne opravdava samo višim troškovima energenata, nego i dodatkom na platu zaposlenicima nedjeljom od 50 posto.

Tako od ponedjeljka do petka pecivo košta 80 centi, a u nedjelju 90 centi. Miješani hljeb od jednog kilograma preko sedmice je dostupan za četiri eura, a nedjeljom za 35 centi više.

No, ovaj pekar nije jedini koji se odlučio za ovu nadoplatu u slučaju kupovine gore spomenutih proizvoda nedjeljom, odnosno vikendom. Drugi pekar iz Dresdena ovo poskupljenje uveo je prije gotovo godinu dana.

Kod njega hljeb od jednog kilograma preko sedmice košta 3,70 eura, a vikendom 4,05 eura. Integralni hljeb od 750 grama radnim danom stoji 3,80 eura, a vikendom 4,15 eura.

"Svjestan sam da u svom poslu moram raditi i vikendom. Ali za mlađe osobe, slobodno vrijeme i zajedničko iskustvo sa porodicom i prijateljima tokom vikenda igraju sve važniju ulogu", kaže pekar. Zato je želio svojim zaposlenicima isplatiti dobrovoljni bonus nedjeljom i državnim praznicima. Od tada više nema kadrovskih briga, navode njemački mediji.

Poskupljenje su pekari opravdali višim troškovima za osoblje, skokom cijena sirovina, kao i većim troškovima za energiju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo