8°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

19.03.2024 / 20:00 Intervjui - Razgovor za Vijesti

Hodžić: Bošnjaci u Hrvatskoj su politički nemoćni na svim nivoima

Hodžić: Bošnjaci u Hrvatskoj su politički nemoćni na svim nivoima
Foto: Marko Prpić / Pixsell
Prema zvaničnim rezultatima popisa stanovništva iz 2021., u Hrvatskoj Bošnjaci čine drugu najbrojniju nacionalnu manjinu u toj zemlji. To bi, valjda, trebalo značiti koliku-toliku zastupljenost tog naroda na hrvatskoj političkoj sceni, ali to danas nije realnost.

Sama činjenica da predstavnika Bošnjaka u posljednjih devet godina nije bilo u Hrvatskom saboru govori dosta toga, no to bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući Arminu Hodžiću.

Naime, na predstojećim parlamentarnim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru, koji će se održati u srijedu 17. aprila, Hodžić će pred birače izaći kao prvi zajednički kandidat bošnjačke nacionalne manjine u RH.

S tim u vezi kontaktirali smo samog Hodžića kako bi nam detaljnije pojasnio svoju ulogu, kao i politike koje on zagovara.

Razgovarao: Salko Grebović

Bošnjaci u Hrvatskoj na parlamentarnim će izborima prvi put u 20 godina izaći zajedno i podržati jednog kandidata - vas. Zašto je ovo bitno?

Hodžić: Bitno je zato što smo druga najbrojnija nacionalna manjina koja je apsolutno zaslužila imati svog autentičnog predstavnika u hrvatskom parlamentu. Na ovaj način maksimalno smo podigli naše šanse i uvjeren sam da će se to pokazati uspjehom jer birači to u velikom broju prepoznaju i pozdravljaju naš dogovor.

Šta očekujete od predstojećih parlamentarnih izbora u RH koji će se održati 17. aprila?

Hodžić: Očekujem pobjedu i povratak u Sabor Bošnjaka nakon devet (pre)dugih godina. Smatram da je 17. april dan kada će Bošnjaci sa sebe skinuti okove političke nemoći u Hrvatskoj.

Koliko su Bošnjaci danas bitan politički faktor u Hrvatskoj?

Hodžić: Nažalost, iako su Bošnjaci dali veliki doprinos svim sferama hrvatskog društva, činjenica je da ih jednostavno nema u važnijim institucijama Republike Hrvatske na bilo kojem nivou.

Kako gledate na odnos RH prema BiH, posebno premijera Plenkovića, posebno predsjednika Zorana Milanovića? Retorički je odnos drugačiji, a kakav je suštinski?

Hodžić: Mislim da u Hrvatskoj postoji samo jedna politika i jedan narativ kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Razlike su jedino u stilovima. Suštinski tu nema posebne razlike. Velik problem opozicionih stranaka u Hrvatskoj je nemogućnost artikulacije politika prema BiH.

Da li je Hrvatska, kako to čujemo zadnjih dana od zvaničnika te zemlje, 'najzaslužnija za vjerovatno otvaranje pregovora BiH sa EU'?

Hodžić: Mislim da niko ne može takvu tvrdnju niti potvrditi niti demantovati. Hrvatska se u javnom prostoru zalagala za otvaranje pregovora BiH s EU, ali teško je procijeniti koliko je to doprinijelo cijelom procesu. U svakom slučaju, svakako da je u interesu obje države što bolja međusobna saradnja.

Jedinstvo Bošnjaka je tema koja se nerijetko pominje u Bosni i Hercegovini, u kontektsu nedostatka tog jedinstva. Kako ste Vi u tome uspjeli u Hrvatskoj?

Hodžić: Naše jedinstvo se nije rodilo preko noći. Proveli smo mjesece razgovarajući o tome i tražeći način kako da svi budu zadovoljni a da ostvarimo najbolje za našu zajednicu. Preduvjet toga je volja svih aktera da postignu dogovor. Ni kod nas sve nije išlo glatko u procesu dogovaranja, ali nikada nismo pomislili da se nećemo dogovoriti ili da trebamo odustati od razgovora.

Koji je Vaš stav po pitanju donošenja Izbornog zakona u BiH?

Hodžić: Izvor problema u Bosni i Hercegovini je Dayton. To je moje lično mišljenje. Dayton je poslužio kao sporazum kojim je prekinut i zaustavljen rat, ali očigledno da sad skoro pa tri decenije kasnije ne može adekvatno urediti državu i društvo. Trendovi se mijenjaju, struktura stanovništva se mijenja itd. Izmjene izbornog zakona su kao da točite vodu u čašu koja ima probušeno dno.

Koliko komunicirate s bosanskohercegovačkim vlastima, s kim komunicirate i po kojim pitanjima?

Hodžić: Komuniciramo službeno po pitanjima položaja Bošnjaka u Hrvatskoj i sa svima koji su zainteresovani razgovarati sa nama o važnim temama za Bošnjake u Hrvatskoj. Za nas je izuzetno važna podrška iz naše matične domovine Bosne i Hercegovine.

Za kraj nas je zanimalo i kako Bošnjaci u Hrvatskoj gledaju na nedavni događaj koji je potresao hrvatsku političku scenu, a tiče se najave predsjednika Milanovića da će se kanditovati na mjesto premijera. U međuvremenu Ustavni sud RH je odbio tu mogućnost. Kako Bošnjaci u Hrvatskoj gledaju na sve to?

Hodžić: Mnogo stvari sa tehničke strane je nejasno u toj priči, o čemu se oglasio i Ustavni sud. Mi smo maksimalno fokusirani na svoju zajednicu i našu ulogu u ovom izbornom procesu i najradije to ne bi ni komentarisali.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo