1°C
Mostar 10°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C

02.04.2024 / 11:31 Regija - Srbija

Major policije o potrazi za Dankom: Što se mene tiče, svi su osumnjičeni

Major policije o potrazi za Dankom: Što se mene tiče, svi su osumnjičeni
Foto: RTRS

Major policije Otović Pjanović kaže da će eliminacija osumnjičenih u vezi nestanka Danke Ilić uslijediti tek kada se dobiju nesumnjive činjenice koje ih mogu isključiti.

Ona je izjavila jutros za RTS da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage nestanka Danke Ilić, kao ni o osumnjičenima, ali ističe da je potraga za dvogodišnjom djevojčicom neprestana i da se provjeravaju sve činjenice i sva lica.

"Rade se provjere na svim mogućim činjenicama, okolnostima. Sva lica koja se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa navedenim događajima se provjeravaju. Kao što je inače policijska praksa onog trenutka kada se prijavi nestanak djeteta, najprije one prve mere i radnje koje se preduzimaju odnose se pre svega na obilazak i pretragu terena u najbližem krugu mjesta događaja", navela je Otović Pjanović.

Ističe i da se istraga i pretraga terena nije vodila samo u tom užem krugu mjesta događaja, već i da je proširena na sve moguće granične prelaze, pristupe, puteve koje vode do graničnih prelaza kako bi se eliminisala svaka mogućnost da bi neko mogao da napusti državu.

Navodi i da su uzeti su svi mogući snimci svih mogućih kamera, sa svih mogućih pravaca, a provjere se ne rade samo u Policijskoj upravi u Boru i samom gradu u Boru, već i u okolnim upravama.

"Svako lice koje je prošlo bilo kojim pravcem i koje se moglo dovesti u vezu, u zavisnosti od sagledanih okolnosti, da li je u vrijeme nestanka djevojčice bilo tu negdje u neposrednoj blizini se dovodi u policijsku upravu, obavljaju se razgovori, a eliminacija će ići, naravno, kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da neko ne može se dovede u vezu sa izvršenjem nekog dela", rekla je major policije.

Pretražen svaki bunar
Istog dana su najveći specijalisti različitih oblasti Ministarstva unutrašnjih poslova bili na terenu, uz koordinaciju Uprave kriminalističke policije.

"Bukvalno smo svi učestvovali u traganju i paralelno vodili i planirali operativni rad i operativno postupanje... Pretražili smo teren, isključili sve mogućnosti, otvorili sve šahte, sve bunare, sve odvodne kanale, sve pristupe koji mogu biti rizični... Sve je provjereno, sve sa mjesta događaja", rekla je major policije.

Na pitanje ko su osumnjičeni u vezi nestanka Danke Ilić, kaže da u ovom trenutku ne može o tome da govori.

"O tome sada ne mogu da govorim, ne bi bilo ni profesionalno, da mi ne zamjerite, to bi bilo nešto što bi ometalo istragu. Što se mene lično tiče, u ovom trenutku su osumnjičeni svi. Ne bih licitirala niti ukazivala na bilo koga dok ne dobijemo apsolutno konkretne činjenice koje mogu neko lice isključiti iz kruga osumnjičenih", istakla je ona.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je djevojčica žrtva trgovine djecom, major policije navodi da ništa ne isključuju u ovom trenutku.

"Ovdje isključivanje ide isključivo postepeno po svakom segmentu, apsolutno ne postoji mogućnost da se isključuje u ovom trenutku bilo kakva mogućnost. Ja bih zaista voljela da je djevojčica živa i svi se nadamo tome, a s obzirom na to da znam kakav tim ljudi radi i koordinira i usmjerava, sigurna sam i nadam se i želim da budem optimista da će na kraju istraga imati neki pozitivan epilog", navela je Otović Pjanović.

O snimku iz Beča
Govoreći o snimku koji je napravio Srbin u Beču, a na kojem se vidi djevojčica koja liči na Danku Ilić, major Otović Pjanović je rekla da se uz koordinaciju UKP radilo na provjeri vjerodostojnosti navedenog snimka.

“Načelnik Službe za suzbijanje kriminala je stupio u direktan kontakt sa čovjekom koji je dostavio predmetni snimak da bismo vidjeli, jer je bilo dosta i lažnih snimaka i objava itd, je li dobronamjernik ili zlonamjernik. Čovjek je otišao, podnio prijavu uz koordinaciju“, rekla je Otović Pjanović.

Uslijedilo je raspisivanje žute potjernice, koja se raspisuje uvijek kada postoji sumnja da se nestalo lice može naći na teritoriji i van teritorije Republike Srbije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo