1°C
Mostar 10°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C

02.04.2024 / 14:39 Svijet - Presedan

Netanyahu priznao: Ubili smo nevine ljude

Netanyahu priznao: Ubili smo nevine ljude
Foto: Flash90

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priznao je da su u "nenamjernom" izraelskom napadu ubijeni "nevini ljudi" u Gazi, nakon što je ubijeno sedam ljudi koji su radili za humanitarnu organizaciju World Central Kitchen.

Govoreći u video poruci, rekao je: "Nažalost, u posljednja 24 sata dogodio se tragičan slučaj kada su naše snage nenamjerno pogodile nedužne ljude u Pojasu Gaze.

"To se događa u ratu, mi to provjeravamo do kraja, u kontaktu smo s vladama i učinit ćemo sve da se to ne ponovi", poručio je.

Podsjećamo, pet zaposlenika španske humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, saopćili su palestinski mediji.

Humanitarni radnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo južno od Deir al-Balaha u centru zauzetog obalnog pojasa, saopćio je Times of Israel.

Za sada je poznato da su među ubijenim humanitarnim radnicima državljani Velike Britanije, Poljske i Australije. Australija je potvrdila da je stradala njena državljanka. CNN je dobio uvid u video snimke na kojima se vidi više tijela s prslucima WCK-a. Kod tijela su snimljeni pasoši Britanije, Poljske i Australije, prenosi Hina.

Objavljen je identitet ubijene državljanke Australije. Radi se o Zomi Frankcom, menadžerici u WCK-u. Organizacija je krajem marta objavila snimku na kojoj 43-godišnja Frankcom, rođena u Melbourneu, govori o obrocima koji se pripremaju za Palestince u Pojasu Gaze, piše The Guardian.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo