23°C
Mostar 24°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

03.04.2024 / 10:41 Regija - Nastavak istrage

Sve više dokaza da je Danka (2) oteta, otkriveno i šta je njena majka tražila na Googleu

Sve više dokaza da je Danka (2) oteta, otkriveno i šta je njena majka tražila na Googleu
Foto: Kurir/Ilustracija

U istrazi o nestanku Danke Ilić (2) iz Bora, koja je posljednji put viđena 26. marta u Banjskom polju na imanju svog djeda, jučer su se pojavili novi tragovi koji, prema nezvaničnim saznanjima, idu u prilog sumnjama da je djevojčica prebačena preko granice.

Naime, jučer su pristigli prvi rezultati vještačenja telefona Dankine majke Ivane, koja je posljednja vidjela djevojčicu i iz čijeg vidokruga je ona nestala.

"Navodno, postoje indicije koje ukazuju na to da je sa majčinog telefona na googleu pretraživan granični prelaz između Srbije i Rumunije, odnosno prelaz Kladovo-Turnu-Severin. Pored toga, navodno je guglano i koje su zaprijećene kazne za određeno krivično djelo", rekao je za Kurir neimenovani izvor, uz dodatak da, pored toga, postoje i informacije da je na dan nestanka male Danke na graničnom prelazu sa Rumunijom snimljen automobil u kom je bilo dijete nalik nestaloj djevojčici.

"Pregledanjem kamera sa graničnog prelaza Kladovo-Turnu-Severin, policija je navodno došla do zaključka da su prelaz između Rumunije i Srbije prešle dvije žene", nezvanične su informacija iz izvora upućenih u istragu.

Kurir dalje navodi kako je interesantno što dvije žene koje su snimljene na graničnom prelazu liče na žene koje su u subotu navečer snimljene u Beču sa djevojčicom koja neodoljivo podseća na Danku Ilić.

"Pregledanjem snimaka sa kamera utvrđeno je da su bar dva automobila prošla granični prelaz i da su u njima bile osobe koje liče na ženske osobe sa snimka iz Beča, a za koje je građanin koji je snimak i napravio telefonom, naveo da su komunicirale na rumunskom jeziku", saznaje se.

Izvor kaže da ima indicija koje ukazuju na to da su u nestanak Danke Ilić upletene rumunske državljanke.

"Istraga je kompleksna, kockice se polako sklapaju. Za sada ima određenih novih tragova koji idu u prilog tome da je dijete oteto. Dalji rad se svakako nastavlja", objašnjava izvor za Kurir.

Prema riječima majora policije u Upravi kriminalističke policije, Bojane Otović Pjanović, koja na terenu rukovodi potragom za Dankom Ilić, sada su svi osumnjičeni i nijedna opcija se ne isključuje iz istrage.

"Što se mene tiče, sada su osumnjičleni svi. Mi ništa ne isključujemo, u ovom trenutku istraga je i te kako dinamična i opsežna, radi se veliki broj provjera, svaka, pa i najmanja indicija ili podozrenje da se neko lice može dovesti u vezu, provjerava se". rekla je Otović Pjanović jučer gostujući na RTS i istakla da se svi nadaju da će ishod biti pozitivan.

Izvori kažu i da su stručnjaci obavili vještačenje snimka koji je policiji dostavio Srbin iz Beča, a prema nezvaničnim saznanjima, poklapanje je visokoprocentno.

I sudski vještak dr Ljubiša Božić za Kurir kaže da, iako je snimak lošeg kvaliteta, sa sigurnošću može da se utvrdi da li je to Danka, i to uporednim veštačenjem. Snimak se, kako je objasnio, upoređuje sa fotografijama djevojčice i detaljno se gledaju sve fizičke karakteristike.

"Uporedna vještačenja uglavnom rade dvije osobe, jedan koja tehnički izvlači i poredi svaki frejm, odnosno zaustavljeni kadar koji bi najviše odgovarao fotografiji djevojčice, i druga koja radi poređenja", kaže dr Božić:

"Svaki detalj je važan, i bez obzira na kvalitet snimka, sa sigurnošću se može utvrditi da li je to ona. Porede se crte lica, izgled čela, usne, ušne školjke, nepravilnosti, nos, oblik glave, sve što je jedinstveno".

Od Dankinog nestanka prošlo je već devet dana.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo