23°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

03.04.2024 / 14:03 BiH - Potvrđeno

Tužilaštvo formiralo predmet o slučaju novorođenčeta Sare, oglasio se i UKC RS

Tužilaštvo formiralo predmet o slučaju novorođenčeta Sare, oglasio se i UKC RS
Foto: Vijesti.ba

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci formiralo je predmet o nestalom novorođenčetu Sari, nakon objavljenog dokumentarnog filma CIN-a koji je izazvao lavinu reakcija.

Podsjećamo, Aleksandra Blagojević i otac Miloš Kuprešanin godinama bezuspješno traže grob svog djeteta, a posljednjih godinu dana su im se u potrazi pridružili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), koji e objavio dokumentarni film "Gdje je Sara?".

Sara je navodno preminula 2018. godine, a njeni roditelji četiri godine vode potragu za bebinim grobom.

"Okružno javno tužilaštvo Banja Luka postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas, sada Balogojević, i smrti novorođenčeta dana 08.09.2018.godine, te je dana 05.10.2021.godine, donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC RS, zbog krivičnog djela Nepružanje ljekarske pomoći iz člana 197. stav 5. u vezi sa stavom 1. KZ RS, jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno pravno lice učinilo predmetno krivično djelo.

Na donesenu tužilačku odluku oštećena je uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koji je rješenjem odbio pritužbu kao neosnovanu.

Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužioca oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužiocu, Republičkog javnog tužilaštva RS, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan.

- Povodom informacija objavljenih dana 01.04.2024.godine, u dokumentarnom filmu-Gdje je Sara? na portalu Centra za istraživačko novinarstvo ovo Tužilaštvo je formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti", potvrđeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka za Vijesti.ba

Oglasio se i UKC RS: "Film napravljen tendenciozno"

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske oglasio se nakon objave dokumentarnog filma Centra za istraživačko novinarstvo ”Gdje je Sara?" navodeći da "organizovanje ukopa, sahranjivanje i ekshumacije nisu u njihovoj nadležnosti".

”Zbog velikog interesovanja i upita medijskih kuća koje je izazvao dokumentarni film ”Gdje je Sara?“ imamo obavezu da se ispred najveće zdravstvene ustanove obratimo javnosti. Moramo da naglasimo da se u UKC Republike Srpske liječe pacijenti, te da u našoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije”, saopštio je UKC RS.

Uvažavajući veoma tešku i tužnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji, naglašavaju da je nezahvalno komentarisati istu.

”Ne možemo da se ne otrgnemo utisku da je navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za špekulacije. Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica”, navode u UKC-u.

Ističu da sa sigurnošću mogu reći da su u ovom slučaju ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama.

”Također, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka (br. 1340/18)”, saopćio je UKC.

Objavljeni film koji donosi ovu potresnu borbu za istinu i potragu za Sarom izazvao je lavinu reakcija.


A. B. M. 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo