22°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C

03.04.2024 / 14:20 BiH - Izraelski zračni napad

Britanski humanitarac koji je ubijen u Gazi bio je angažiran i u BiH

Britanski humanitarac koji je ubijen u Gazi bio je angažiran i u BiH
Foto: X

James Kirby, 47, iz Bristola bio je jedan od trojice britanskih humanitarnih radnika koji su ubijeni u izraelskom napadu u ponedjeljak. 

Članovi njegove porodice su za BBC izjavili da su "potpuno slomljena srca", te su se prisjetili njegovog vojnog angažmana u Bosni i Hercegovini i Afganistanu.

Ukupno je ubijeno sedam radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK). Putovali su s konvojem koji je prije toga istovario više od 100 tona prijeko potrebne hrane. Sva tri vozila u konvoju pogođena su u izraelskom zračnom napadu dok su izlazila iz skladišta u Deir al-Balahu, južno od grada Gaze.

James je ubijen zajedno sa šest drugih osoba, uključujući dva Britanca - bivšeg heroja Specijalne brodske službe Johna Chapmana, 57, i bivšeg pripadnika Kraljevske mornarice Jamesa Hendersona, 33.

Kirbyjeva porodica je rekla da će on, zajedno sa ostalima, “biti zapamćen kao heroj“.

“James je izgubio život pokušavajući da spasi druge, nikada neće saznati kakvu je prazninu ostavio, naša porodica nikada neće biti ista“, rekli su oni za BBC.

“James je razumio opasnosti odlaska u Gazu, crpeći iz svog iskustva u britanskim oružanim snagama, u okviru kojih je hrabro služio Bosni i Afganistanu“, objasnila je njegova porodica.

“Uprkos rizicima, njegova suosjećajna priroda ga je natjerala da ponudi pomoć onima kojima je prijeko potrebna“, dodali su.

(Vijesit.ba)

Izdvajamo