22°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C

03.04.2024 / 14:59 Politika - Predsjednik RS

Dodik: Forti preporučujem da se ne bavi bajkama

Dodik: Forti preporučujem da se ne bavi bajkama
Foto: X

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je "poziv koji je uputio Edin Forto da se "dogovore ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad" više nego besmislen".

"Nema se tu u vezi s čim dogovarati. Postoji samo opcija da se odredimo u vezi s tim da li želimo uključiti ili isključiti sopstveno pravo da odlučujemo u skladu sa demokratskim principima. 

Svaki rezultat na putu ka EU koji smo napravili bio je rezultat takvog odlučivanja. Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sjedili, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, riješili da isključe sebe i da pogaze demokratiju. Umjesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumijevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih Marfi i Šmit odvedu u gluvu sobu. Stvar u vezi s apelacionim sudom je zapravo vrlo jasna. 

Forto očito ne misli da Banjaluka treba da bude domaćin apelacionom sudu, pretpostavljam, jer je ona sjedište institucija Republike Srpske. Moj stav je da je ljekovito i dobro za izgradnju međusobnog povjerenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sjedišta ima na decentralizovan način. 

Takođe, važno je što su nam Dino Konaković nesvjesno, a Edin Forto svjesno obznanili da "SAD imaju svoju agendu ovdje", uvjeravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo. 

Za mene politiku ovdje, prije svega, definišu i sprovode srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici. SAD i druge države imaju ambasade, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokratiju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umjesto miliona građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi s evropskim putem (!?). 

Ja razumijem da Forto i njemu slični imaju potrebu da potcjenjuju sami sebe, ali naša odluka da idemo ka EU i da nas EU poštuje kao partnera na tom putu nema mnogo veze sa SAD. Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama ni u Marfijevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluve sobe u koju su vas Marfi i Šmit uvalili 26. marta ili ne? Zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obavezujući", stoji u Dodikovoj objavi na mreži X.


- Trebamo se dogovoriti ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad. Uporno sam ponavljao da evropski pregovori nisu dogovor o samo jednom zakonu kao da radimo nuklearnu centralu, već da moramo imati po 20 zakona na jednoj sjednici u narednim godinama – kazao je jučer Edin Forto, predsjednik Naše stranke. 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo