4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

03.04.2024 / 17:53 Svijet - Bivši ukrajinski predsjednik

Porošenko: Nadam se povratku na vlast nakon rata

Porošenko: Nadam se povratku na vlast nakon rata
Petro Porošenko / Agencije
Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nada se povratku na vlast u zemlji nakon rata, rekao je u razgovoru za Al Jazeeru.

Premda se izbori ne mogu održati u ratno doba, Porošenko je jasno dao do znanja da se planira kandidirati kada to bude moguće. "Ali prije toga, Ukrajina mora pobijediti Rusiju", rekao je.

"Ovaj rat je veći od Ukrajine. Riječ je o svjetskom poretku, slobodi, demokratiji. Mi se ovdje borimo i spašavamo svijet", rekao je.

Porošenko, koji vodi najveću opozicionu stranku koja nije zabranjena, rekao je da bi alternativni plan bio da se kandidira za mjesto zastupnika u Evropskom parlamentu kada Ukrajina uđe u EU.

Porošenko je na dužnosti bio pet godina, a pobijedio ga je Volodimir Zelenski 2019. Po ustavu, predsjednički izbori trebali su se održati u nedjelju, ali su odgođeni. Po anketama, ukrajinska javnost protivi se održavanju izbora u vrijeme rata.

Zelenskom mandat istječe 20. maja, ali po ustavu može ostati na dužnosti dok ga ne zamijeni nasljednik. Rusija to planira iskoristiti.

"Nakon 20. maja Zelenski će biti diktator", rekao je jučer Sergej Mironov, predsjednik stranke Pravedna Rusija - za istinu. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je prije da Moskva nakon tog datuma neće razgovarati sa Zelenskim.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo