13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

03.04.2024 / 18:05 BiH - Nastavak agonije

Godina propalih tendera: UKC Tuzla bez aparata za zračenje, direktoru 'ruke vezane'

Godina propalih tendera: UKC Tuzla bez aparata za zračenje, direktoru 'ruke vezane'
Foto: Vijesti.ba
Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine poništio je postupak javne nabavke linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma za Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Tako je, nakon više od godinu, u potpunosti propao tender vrijedan oko 10 miliona maraka.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Denijal Tulumović za Vijesti.ba kaže da je tender oboren već dva puta, te da će naredna odluka ići prema raspisivanju tendera po treći puta.


Foto: Vijesti.ba

„Sutra imamo sjednicu Upravnog odbora i vjerovatno, vjerovatno, ne prejudiciram, da će se ići sa novom komisijom i da će se ponovo raspisati tender. U komisiji će biti puno više vanjskih članova. Ja moram reći da je sada oborena odluka komisije, nije proces, nego odluka komisije“, kazao je Tulumović.

Tenderske procedure, prekompleksne su, posebno za sektor zdravstva koji trpi velike štete zbog dogotrajnih procedura, ističe direktor Tulumović.

„To je katastrofa, naročito kod zdravstvenih ustanova. To ne može tako, vjerujte. Ili nek' se formira komisija na nivou države za ovakve urgentne stvari jer se mora urgentno reagovati. Na žalost, meni su ruke vezane“, dodaje Tulumović.

Proces nabavke aparata za zračenje traje duže od godinu, a sada je ponovo vraćen na početak.

„Da je aparat odmah nabavljen mi bi danas imali na UKC Tuzla pacijente koji se liječe na ovim aparatima. Ja tvrdim da su ove procedure najveći problem u zdravstvu, posebno ako postoje sredstva obezbijeđena kao što je slučaj kod nas. Mi imamo novac, a ne možemo nabaviti aparat“, zaključuje direktor UKC Tuzla.

Dok proces traje, pacijenti na liječenje idu u Zenicu, Mostar, Banja Luku i manji broj u Sarajevo. Tenderska procedura traje oko šest mjeseci za slučajeve međunarodnog tendera, što znači da će onkološki pacijenti iz Tuzle na terapiju ići u druge gradove još minimalno pola godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo