14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

03.04.2024 / 19:05 Svijet - Berlin

Njemački mediji: Otkriveno skladište oružja Hamasa u Evropi

Njemački mediji: Otkriveno skladište oružja Hamasa u Evropi
Foto: Arhiv
Tokom istrage vezane uz članove Hamasa uhapšene u decembru u Njemačkoj i Nizozemskoj, istražitelji su otkrili skladište oružja koje je trebalo biti upotrijebljeno za napade na židovske objekte u Njemačkoj, javljaju njemački mediji.

"Na jugu Bugarske je u jednom podzemnom skladištu pronađeno oružje i streljivo koje je trebalo poslužiti za napade Hamasa na židovske ciljeve u Njemačkoj, posebno u Berlinu", javlja Spiegel Online pozivajući se na izvore u Njemačkoj službi za borbu protiv kriminala (BKA).

Prema istim navodima pronađeno oružje je u međuvremenu djelomično neupotrebljivo zbog hrđe.

Do saznanja o skladištu oružja se došlo analizom mobitela jednog od četvorice Palestinaca uhapšenih u decembru u Berlinu i Nizozemskoj pod sumnjom da su po nalogu Hamasa u Evropi pripremali skladišta oružja koje bi trebalo poslužiti za terorističke napade.

Kako nadalje sumnja Glavno državno tužilaštvo, uhapšeni su vjerovatno i u Poljskoj pripremili slična podzemna skladišta. Kod trojica od njih su prilikom jedne kontrole na njemačko-poljskoj granici u automobilu pronađene lopate, prenosi Hina.

Njemački i evropski organi gonjenja su informacije o članovima militantnog krila Hamasa dobili od izraelskih tajnih službi.

Njemačke vlasti su u januaru objavile da je nalog za pripremu skladišta oružja po Evropi dao sam Kalil al Karaz, zamjenik komandanta militantnog krila Hamasa koji je u međuvremenu ubijen u jednom izraelskom napadu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo